РЗИ са съставили 476 акта за нарушаване на забраната за тютюнопушене

Незначителен брой нарушение на забраната за тютюнопушене са регистрирани на територията на обектите с обществено предназначение и лечебните заведения в страната, предаде БГНЕС.

От данни на Министерството на здравеопазването става ясно, че през миналата година 28 РЗИ са извършили малко над 130 хиляди проверки за това дали се спазват забраните за пушене на цигари. 78 726 броя проверки са извършени в обекти с обществено предназначение, 46 218 броя - в лечебни заведения и 5 694 броя в други обекти.

Съставени са 448 акта за установяване на административни нарушения на физически лица и над 28 на юридически лица.

Тенденцията и през 2023 г. се запазва за установяване на нарушенията за забраната за пушене в закрити обществена места – предимно заведение за обществено хранене и развлечения.

БГНЕС припомня, че със Закона за здравето от 2012 г. е въведена забрана за тютюнопушене в закритите обществени, места, в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.

Тютюнопушенето е забранено и на следните открити обществени места: прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца; площадките за игра; спортните обекти, летните кина и театри. /БГНЕС