С 50-ия международен турнир "Академик" стартира лекоатлетическият сезон в България

Лекоатлетическият сезон в България бе открит с 50-то юбилейно издание на турнира „Академик“ в зала „Асикс Арена“, предаде репортер на БГНЕС.

250 атлети взеха участие в най-стария турнир в Европа на закрито.

250 атлети взеха участие в надпреварата, сред които и представители от Сърбия, Гърция и Кипър. Сред българите участваха някои от най-силните ни състезатели – Тихомир Иванов (скок на височина), Георги Цонов и Александра Начева (скок на дължина), спринтьорите Инна Ефтимова и Денис Димитров на 60 м и други. Състезанието се проведе в 12 дисциплини за мъже и 10 за жени, като за първи път в България имаше и смесена щафета на 4 по 400 метра с два поста жени и два поста мъже. Допълнително бяха предвидени демонстративни стартове на 60 м за момчета и момичета, 200 м за момчета да 16 години и за юноши и девойки до 20 години. Тихомир Иванов спечели Купата за Най-добър атлет на турнира след 2.25 м. Финалистът от Рио 2016 преодоля височината от първия си опит, след като преди това записа резултат от 2.22 от втори опит. За Най-добра атлетка бе определена гъркинята Мария Гату, която триумфира в спринта на 60 м при жените със 7.35 сек.

Състезанието се проведе в 12 дисциплини за мъже и 10 за жени.

На 13 февруари в зала „Асикс Арена“ ще се проведе Балканиада за младежи и девойки до 20 години, като се очаква в престижната надпревара да участват състезатели от 20 държави. /БГНЕС