С арка, молебен и изложба честваха 80 г. на теснолинейката до Белица

80-годишнината от влизането на първия влак в гара Белица бе честван на гарата в градчето между Рила и Родопите, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

На днешния ден през 1939 г. е пуснат в експлоатация участъкът от теснолинейката от Чепино до Белица. Парният влак влиза през арка в гарата, управляван от цар Борис Трети.

В 12.30 ч. днес влак „Родопи“, украсен с националния трибагреник на локомотива, влезе тържествено в гара Белица. Това стана през арка с надпис: „От Марица през Родопите към Пирина и Места“, същият както на 30 юли 1939 година.

Машинистите, които днес нямаха нищо общо с царя, бяха нагостени с пита и мед, и след кратък престой, влакът продължи към крайната си спирка - Добринище, а на перона започна тържествената програма. 25-минутно слово държа Кристиан Ваклинов - председател на сдружението и спасител на теснолинейката, която през 2014 г. трябваше да бъде закрита.

Ваклинов прочете историята на тържествата, започнали преди 80 г. на гара Чепино, днес квартал на Велинград. След пристигането на влака на Чепино, с автомобили пристигат цар Борис Трети, царица Йоана, принц Кирил и всички министри без този на войната.

След тържеството лично царят поема управлението на влака по 42-километровото разстояние до Белица, най-красивата жп-линия в България.

При пристигането на гара Белица царят е посрещнат по стар български обичай, речи държат той и Владимир Аврамов - министър на железниците.

Ваклинов прочете оригиналните речи на двамата, след което припомни разрухата на жп-трасето в периода 1990-2005 г., когато са закрити гари, нарязани локомотиви и вагони. Ваклинов скромно пропусна да каже, че е спасителят на теснолинейката.

След това председателят на сдружението прочете стотина имена на железничари, обслужвали трасето на теснолинейката от Септември до Добринище.

Отец Данаил от съседния град Якоруда отслужи молебен за здраве на пътуващите и работещите по теснолинейката, покрай която са останали едва 12 гари.

След молебена отец Данаил благодари на машинистите и състава на теснолинейката, возещи хората от района за1 лев.

Възпоменателното честване бе по инициатива на гражданско сдружение "За теснолинейката", организирано от общината и спасителят на теснолинейката Кристиан Ваклинов. Програма изнесоха самодейците от читалище "Искра" от с. Горно Краище, а организаторите бяха осигурили храна на присъстващите на възпоменателното събитие. На гарата бе подредена изложба от 8 фотоса от тържествата тук преди 80 години./БГНЕС