С близо 30% поскъпва природният газ от днес

Природният газ от ден поскъпва за регулирания пазар с 30% и ще струва 133,41 лв. за мегаватчас при 102,33 лв. през декември. Това става ясно от решение, взето за закрито заседание на Комисията за енергийни и водно регулиране, след като "Булгаргаз" внесе в 9 ч сутринта ново заявление за цена.

Първото бе депозирано на 10 януари и предвиждаше газът да струва малко над 117 лв. за мегавагчас, или поскъпването спрямо ноември се очертаваше да е с 14%. В последните 20 дни обаче цените на газа на борсите в Европа отбелязаха нови рекорди, като в седмицата преди нова година минаха над 180 евро, а средната цена за месеца се очертаваше да е 120 евро за мегаватчас, при 93-94 евро през декември.
На откритото заседание на 29 декември шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че това е голяма разлика и увеличението ше е повече от 14 на сто. Увеличената цена на природния газ заянуари е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през периода след внасяне на заявлението на „Булгаргаз“ на 10 декември 2021 г, в което беше предложена цена от 117,12 лв. за метаватчас, се казва в съобщението на на Комисията за енергийно и водно регулиране. На откритото заседание на 29 декември от страна на дружеството бяха изнесени данни за котировките, които показват, че през този период цените на природния газ на европейските газови пазари са били много динамични и в определени дни са достигали исторически нива от 180 евро за мегаватчас, припомнят от регулатора.

Доц. Иван Иванов, председател на КЕВР

Според обществения доставчик, независимо от повишението в сравнение с цената за декември, цената на природния газ за българските потребители остава с 35 % по-ниска в сравнение с цените на европейските газови борси. В резултат на това финансовата полза за битовите и стопанските потребители за цялата 2021 г. е в размер на 675 млн. лв. В утвърдената цена на природния газ от 133,41 лв. за мегаватчас са включени компонента цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Задълженията й са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка./БГНЕС