Съдът определи "задържане под стража" на Чавдар Бояджиев

Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия за двойното убийство в село Лозен Чавдар Бояджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Прокурорът по делото обяви, че убийството на 18-годишната Яна и 27-годишния Иво е извършено с огнестрелно оръжие, което повишава обществената опасност на дееца.
Защитата пледира, че всеки има морално право да се разкае за извършените от него деяния и обвиняемият е направил точно това. „Моля да оставите поисканата от обвинението мярка за неотклонение „задържане под стража“, обърна се защитата към съдията.
Обвиняемият се съгласи, че поддържа казаното от защитата.
Съдът даде право на последна дума на обвиняемия, но Бояджиев потвърди, че няма какво друго да каже.
Съдията посочи, че обвиняемият е направил самопризнания, че в землището на село Лозен и в село Лозен умишлено е умъртвил жертвите. За това се предвижда наказание лишаване от свобода в срок от 15 до 20 г. и доживотен затвор.
Съдът намира съпричастност на обвиняемия за повдигнатите обвинения, тъй като самият Бояджиев е направил пълни и подробни самопризнания. Съдът намира, че са налице и реални опасности същият да се укрие и да извърши друго престъпление.
Съдът не намира противоречие между искането на прокуратурата и Европейския съд и определи мярка „задържане под стража“ на Чавдар Бояджиев
Следващото дело ще бъде гледано от Софийски апелативен съд на 15 август от 10 ч.

На излизане от съдебната зала адвокат Стоян Стоянов, защитник на обвиняемия Чавдар Бояджиев, заяви: „Какво да ви кажа, защото прокуратурата и полицията изнесоха всичко възможно, или почти всичко. Вие видяхте протестите. Нямам представа защо се страхува. Това е, първо, адвокатска тайна, ако той е споделил нещо, но той не е споделил, защото на протестите имаше дори прилагане на чрезвичайната комисия на Джерзински – арестуват го, съд и присъдата, веднага, на улицата. Да не бием към Русия, в Щатите има същото – съдът на линча. Негово решение е да не се обжалва искането на прокуратурата. Сега го питах отново – искаш ли да обжалваме, каза, че не иска да обжалва.“
Адвокат Стоянов съобщи, че обвиняемият „има и бели петна“, „периоди, през които не си спомня всичко“. Той обяви и че не знае нищо за парите.
„Досега прокуратурата винаги се е възползвала от самопризнания, но самопризнанията не са достатъчни за осъдителна присъда. Необходимо е и другите доказателства да се стиковат с тези самопризнания, поне засега това не е налице, а и както казах, имам и собствени наблюдения, но те не могат да бъдат сега споделени. Може би медиите ще го научат, когато делото влезе в съда“, коментира още защитата.
Попитан какво точно се губи в паметта на обвиняемия, Стоянов отговори: „Не мога да ви кажа в момента, защото ще изложа неговата секретност на това, което е с поделил с адвоката, с лекаря си. Когато се стигне дотам да се появят нови доказателства и той да реши, че това, което е казал, не е вярно… Мога да ви кажа един аргумент само, въпреки че ще ми се сърдят от прокуратурата и от полицията. Вижте сега, има и трето убийство, казва се навсякъде. Обвиняемият тогава е излъгал. Добре, защо сега казва истината? Защо мислите, че сега не лъже също?“
Прокурор Людмила Николова подчерта, че засега няма данни дали обвиняемият е бил под влиянието на алкохол или наркотици. Тя уточни, че не е изненадана от факта, че Бояджиев не оспори мярката за неотклонение „задържане под стража“. „Това е от желание за самосъхранение“, обясни прокурорът и добави, че в самопризнанията си той не е посочил, че съжалява за извършеното, както го направи в съдебната зала днес.
„По дулото на пистолета има следи от кръв от лице от женски пол. Друго засега не е установено, ако ме питате дали следите са от кръв от починалата Яна. Има следи от момчето също. По обувките има кръв на лице от мъжки пол, която не е на обвиняемия. Предстои да се установи дали е от починалия Иво Колев“, съобщи още Николова.
Прокурорът по делото заяви, че обвиняемият твърди, че е бил длъжник на Иво Колев за сумата от 10 хил. лв. и че в деня на убийството се е срещнал с него под претекст, че уж ще му ги връща, но, всъщност, е имал намерение да поиска от 15 хил. лв., за да се укрие в Русия. „Но това е засега само по неговите самопризнания. Това, което той е казал в неговите самопризнания, е, че е искал да се укрие, за да вземе участие във войната с Украйна, за да не бъде екстрадиран“, каза още Николова.

БГНЕС припомня, че Чавдар Бояджиев е направил пълни самопризнания и че при задържането му е открит пистолет със заличени номера, както и дебитна карта на една от жертвите.
Убийствата на 18-годишната Яна и 27-годишния Иво са извършени по особено жесток и мъчителен за жертвите начин, като мотивът са финансови отношения между Бояджиев и жертвите.
Стана ясно и че през април миналата година задържаният е извършил друго убийство – на 22-годишна жена, но тогава е освободен с мярка „подписка“, защото е бил обвинен в убийство по непредпазливост. /БГНЕС