Съдът нареди Созопол да премахне част от крепостната си стена

Част от крепостната стена на Созопол ще бъде разрушена, тъй като попада в частен имот. Това е постановил Районният съд в Бургас по повод жалба на собственика на имота Иван Манолов.

Стената в Созопол е част от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула”. Тя е изградена поетапно, с пари от Европейския съюз. Преди 7 години обаче четири метра от зида или около 7 кв. метра навлизат в частния имот на Манолов. За БГНЕС той разказа, че на мястото на изградената крепостна стена е била родната му къща.

„Тук нямаше никаква стена, а къща – паметник на културата от 18-19 век. Дядо ми я купи от една гръцка фамилия. Тази стена е бутафорна, супер бутафорна и фалшива, с камънаци, взети от морето и пясък от дюните е правена”, посочи ищецът.

Собственикът на имота посочи, че стената му скрива гледката към морето

Историческият комплекс „Южно крепостна стена и кула ” е създаден от Фондация „Созопол”. Нейният председател е Кирил Арнаутски. Според експертизата по делото на мястото на стената не е установено да има следи от съществуващ старинен архитектурен паметник. Арнаутски обаче твърди друго.

„Преди да се изпълни проектът са направени археологически проучвания и е видно, че има основи, има запазен стар зид, така че няма как да е бутафорно”, каза от своя страна Арнаутски.

Съдът вече е разпоредил община Созопол да премахне тази част от крепостната стена, която попада в частния имот.

„Собственикът трябва да си влезе в границите на имота, което преди 7-8 години му е било отнето с изграждането на стената. Съдът е постановил, че той е в правото си, така че ние нямаме друг избор”, обясни председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пенелов.

По думите му общината трябва да направи проект как да бъде премахната част от стената, така че да не се наруши архитектурния облик. Проектът трябва да бъде съгласуван и с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Решението на Районния съд не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд в Бургас. /БГНЕС