Съдът оправда Йоан Матев

Софийски градски съд оправда Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов през юни 2015 година в Борисовата градина в София, предаде репортер на БГНЕС.

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на състава и от единия заседател, тоест присъдата е взета с 3 на 2 гласа. Тя може да се обжалва или протестира пред Софийския апелативен съд. От прокуратурата са категорични, че ще протестират.

„Намираме, че доказателствата, които сме предоставили на съда, са категорични. Това са свидетелски показания, голям обем от експертизи, справки за мобилни оператори, протоколи за оглед на веществени доказателства. Всичко това в своята съвкупност, според Софийска градска прокуратура, а както видяхме и според председателя на състава, водят до една верига от косвени доказателства, които в крайна сметка носят категоричния извод, че именно подсъдимият е виновен за извършеното престъпление”, каза говорителят на СГП Антоанета Панчева.

„Аз действително смятам, че изводите, че няма никакви доказателства за лицето, което да е нанесло удара, че това е ножът на убийството, че той действително е бил намерен там и е стоял там 2 години няма по делото, очевидно съдът е приел същото”, каза след присъдата адвокатът на Матев Ина Лулчева.

„Подробен коментар бих могла да дам едва след излизането на мотивите, когато се запознаем подробно защо мнозинството от съдебния състав е решил, че няма достатъчно доказателства. Тепърва предстои аз да обсъдя с родителите на пострадалия какви ще бъдат нашите действия от тук нататък и дали ще обжалваме присъдата”, каза Станислава Каракушева, адвокат на родителите на Георги. Тя предполага, че борбата ще продължи.
„Все пак това решение е само първоинстанционно, предстои разглеждане на делото и на следващи съдебни инстанции”, посочи тя.

Съдът промени и мярката за неотклонение на Йоан Матев от „домашен арест” в най-леката - „подписка”.

Направените по делото разноски остават за сметка на държавата. Отхвърлени бяха гражданските искове от по 200 000 лв. на родителите на Георги. /БГНЕС