Съдът остави без разглеждане исканията по обиските у Борисов, Горанов и Арнаудова

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

В исканията изрично се твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган. В досъдебното производство, прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо, пише в определението си съдия Вера Чочкова, съобщиха от съда.

БГНЕС припомня, че в понеделник съдията, който трябваше да одобри претърсването в дома на Борисов, си направи отвод. Това бе съдия Тони Гетов, който преди 8 години осъди тогавашния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов на 4 години затвор по едно от делата срещу него. В мотивите си Гетов твърди, че след присъдата, Бойко Борисов и редица ръководни кадри на ГЕРБ твърдели неистини за него.

Съдията, който трябваше да одобри претърсването в дома на Борисов, си направи отвод

БГНЕС припомня още, че около 20.00 часа на 17 март десет цивилни полицаи влязоха в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя. Те обискираха дома му, а след това Борисов беше задържан, както и бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на Борисов – Севделина Арнаудова.

От МВР съобщиха, че е в мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България за злоупотреби с евросредства.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе пуснат на 18 март вечерта от 7-мо РУП, след като изтече 24-часовата му мярка на задържане.

Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица. Никакво обвинение. 24 часа седим в килиите, нито един милиционер. Точно както 44-та година: Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа, почват да пишат и той им казва - отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме, заяви Борисов. Притеснявам се, че следващия път може и да ме убият, добави още той.

На 21 март МВР отново внесе проектите на постановления за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Това става, след като прокуратурата заяви на 18 март, че полицията не е поискала повдигане на обвинение. От МВР уточняват, че тогава проект на постановление за това е бил внесени заедно с материалите по досъдебното производство, видно от придружителното писмо.

След задържането на лидера на ГЕРБ, бившия финансов министър и пиара на бившия премиер прокуратурата обяви, че няма доказателства, но има тежки процесуални нарушения допуснати от разследващите полицаи. /БГНЕС