Съдът остави в ареста петимата задържани за шпионаж в полза на Москва

Рано тази сутрин съдът остави за постоянно в ареста и петимата задържани за шпионаж в полза на Москва. Заседанието продължи до 5 часа тази сутрин.

Според обвинението "има достатъчно събрани доказателства" срещу т.н. "резидент" - Иван Илиев, бивш ръководител във Военното разузнаване, неговия бивш колега и настоящ директор на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, заместник-директора на дирекцията за бюджета и разходите на армията в министерството на отбраната - полковник Петър Петров и двама действащи служители на военното разузнаване.

Репортерът на БГНЕС припомня, че над 4 часа са били необходими на адвокатите, за да четат материалите и събраните срещу клиентите им доказателства. Командировани бяха военни прокурори от цялата страна, за да могат да се гледат мерките, тъй като съставите на военните прокуратури и военните съдилища са силно ограничени.

При обиски в кабинета и дома на полковник Петър Петров са намерени документи с поверителен гриф на НАТО. Това са съобщили източници пред БНТ.

Петров е награждаван от министъра на отбраната. Той е на този пост от пролетта на 2017 г. Адвокатът му коментира, че решението на съда не е обосновано и ще го обжалва.

Резултатите от заседанието коментира и главният прокурор Иван Гешев. "Поредната "реформа" почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати!", написа Гешев в Туитър. /БГНЕС