Съдът отмени заповедта за ареста на Борисов и осъди МВР да му плати 310 лв.

"Благодаря на българския съд. Няма никой над закона!", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук, след като по-рано днес на първа инстанция бе обявена за незаконна заповедта за ареста му.

Съдът реши, че МВР трябва да заплати разходи по делото, развняващи се на 310 лева.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

БГНЕС припомня, че на 17 март лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият началник на пресслужбата на Борисов Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 часа в ареста, а на следващия ден бяха освободени без да им бъдат повдигани обвинения.

Тяхното задържане предизвика вълна от протести в страната срещу начина, по който то беше извършено, включително бе остро критикувано от Европейската народна партия. Последната изпрати специални пратеници, които да проверят дали българските власти не са извършили политическа репресия с акта на задържане на бившия министър-председател.

Борисов, Арнаудова и Горанов бяха отведени по повод образувано производство за изнудване, свързано с Васил Божков, който е разследван по много обвинения и е избягал от България и в момента се укрива в чужбина.

Адвокатът Менко Менков внесе жалби срещу задържането им. На 28 март тримата бяха разпитани пред прокурор и следовател. /БГНЕС