Съдът с разпоредително заседание по делото за кражбата на лични данни от НАП

Днес Софийският градски съд ще проведе разпоредително заседание по делото за кражбата на лични данни от НАП, придобило известност като „НАПлийкс", предаде репортер на БГНЕС.

В процеса за тероризъм подсъдимите ще са двама - Иван Тодоров и Кристиян Бойков.

На 15 юли 2019 г. се разбира, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства.

Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

В обвинителния акт е обяснено, че Тодоров и Бойков са извършили престъпление по глава Първа от НК - "Престъпления против републиката". И че всички престъпления по тази глава имат "политическа цел или цел да засегне властта в републиката". Според прокурора в кориците на делото има доказателства, от които да се направи извод, че дейността на Бойков "е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй"./БГНЕС