Съдът ще изслуша първите свидетели в делото срещу Бенямин Нетаняху

Възобновяват процеса по обвинения в корупция срещу премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Съдът в Йерусалим за първи път ще започне изслушване на свидетелски показания .

71-годишният г-н Нетаняху е обвинен в подкуп, измама и злоупотреба с доверие във връзка с три отделни дела.

В съдебно заседание през февруари той пледира невинен по всички обвинения .

Процесът срещу него беше отлаган няколко пъти поради въведените заради коронавируса ограничения и общите избори миналия месец, в които това беше ключов въпрос.

Изборите не успяха да сложат край на политическата безизходица, която измъчва израелската политика през последните две години, като десният блок на Нетаняху и партиите, които му се противопоставят не разполагат с мнозинство в парламента и след последните извънредни избори.

Президентът Ривлин ще се консултира с партийните лидери тази седмица, след което ще посочи кой според него има най-голям шанс да сформира ново коалиционно правителство.

Политическите противници на Нетаняху се опасяват, че ако той остане премиер, ще прокара законодателство, което ще му осигури имунитет срещу наказателно преследване, докато е на поста.

Нетаняху отрече всички обвинения срещу него, определяйки ги като "лов на вещици" от страна на неговите политически опоненти, и обеща да изчисти името си.

В започващият тази седмица етап на процеса тричленен съдийски състав ще изслуша свидетели сред които ще са и редица бивши сътрудници на Нетаняху.

Той ще бъде смятан за невинен, освен ако не се докаже противното и в момента няма правна бариера той да остане на поста министър-председател.

Дори да бъде осъден, Нетаняху няма да бъде задължен да се оттегли от поста си, докато възможностите за обжалване не бъдат изчерпани - нещо, което може да отнеме години./БГНЕС, Би Би Си

Ерусалим / Израел