Съдят "Фокс нюз" за дезинформация за изборите в САЩ през 2020 г.

Очаква се съдебните заседатели да разгледат иска за клевета на компания за машини за гласуване на стойност 1,6 милиарда долара срещу "Фокс нюз" в процес, който ще постави на изпитание защитата на Първата поправка и ще разкрие ролята на мрежата в разпространението на дезинформация за откраднати президентски избори през 2020 г.

Началото на процеса идва с еднодневно отлагане, предоставено от съдията, наблюдаващ делото, в опит да се провери дали двете страни могат да постигнат споразумение, съобщи „Индипендънт”.

Dominion Voting Systems , базираната в Денвър компания, има за цел да потърси отговорност от "Фокс" за излъчването на фалшиви твърдения за изборни измами, които продължават да вълнуват американската политика. Съдията от Върховния съд на Делауеър Ерик Дейвис ще ръководи процеса.

Този съд ще разгледа внимателно стандарта за клевета, по който работят американските медии в продължение на почти шест десетилетия, ще разкрие задкулисната дейност във "Фокс нюз" след изборите през 2020 г. и ще хвърли светлина върху потока от дезинформация след изборите, които тогавашният президент Доналд Тръмп загуби от Джо Байдън.

Звезди на "Фокс нюз" като Тъкър Карлсън и Шон Ханити, както и основателят на компанията Рупърт Мърдок, ще дадат показания по време на шестседмичния процес, но не е ясно дали в първия ден ще бъдат призовани свидетели.

Dominion твърди, че "Фокс нюз" е компрометирала бизнеса на компанията за гласуване и е подложила служителите ѝ на заплахи, като я е замесила лъжливо в предизборен заговор.

В седмиците след изборния ден известни водещи от "Фокс нюз" доведоха съюзници на Тръмп, които твърдяха, че машините на Dominion са били програмирани да откраднат гласове от републиканеца и да ги добавят към общия брой на демократите.

Водещите и ръководителите на "Фокс" не повярваха на твърденията, но въпреки това ги излъчиха.

""Фокс" разпространи и подкрепи една от най-вредните лъжи в историята на страната", пишат адвокатите на Dominion в съдебно дело.

Посочвайки комуникациите между фигури на "Фокс", Dominion твърди, че мрежата съзнателно е увеличила лъжите в името на рейтингите.

"Фокс" подкрепя това, че просто е съобщила за спора на Тръмп относно изборните резултати и е оставила неговите адвокати и съюзници да говорят.

"Фокс" каза, че домакините понякога споменават липсата на доказателства за обвиненията и отбелязват, че Dominion отрича твърденията.

Федерални и щатски изборни служители, изчерпателни прегледи в щати на бойното поле и главният прокурор на Тръмп не откриха доказателства за широко разпространена измама, която би променила резултата от изборите, или достоверни доказателства за опорочаването на вота.

Много източници, дори с назначени от Тръмп съдии, отхвърлиха обвиненията му в измама. В случая Dominion Дейвис обяви, че е „кристално ясно“, че твърденията относно компанията за машини за гласуване са фалшиви.

Ключов въпрос за журито е дали "Фокс нюз" е действал със злонамереност, правен стандарт, който се прилага в дела за клевета, когато публични личности обвиняват медии. Този стандарт се прилага за съзнателно публикуване или излъчване на неистини или за работа с „безразсъдно пренебрежение“ към това дали е истина.

Dominion посочи комуникации, в които вътрешни лица компанията отхвърлят и дори се подиграват на твърденията за манипулиране на вота. Вицепрезидент на Fox Corp. ги нарече „умопомрачително луди“.

Тъкър Карлсън, най-голямата звезда на "Фокс нюз", дори изрази презрение към Тръмп, чиито поддръжници формираха ядрото на зрителите на мрежата. Текстове, разкрити като част от делото, показват, че той страстно мрази бившия президент и казва, че скоро мрежата ще може да игнорира Тръмп.

Рупърт Мърдок, основател на "Фокс нюз" и председател на Fox Corp., намира твърденията за изборите за „наистина луди“, според изпратен от него имейл.

„Страхувам се, че тези ужасни неща навреждат на всички. Вероятно и нас“, каза Мърдок на главния изпълнителен директор на "Фокс" Сюзан Скот в друг имейл.

И все пак разговорите за конспирацията за гласуването продължиха да се излъчват по телевизията седмици след гласуването.

В изявлението си по случая Мърдок призна, че президентските избори през 2020 г. са били честни, като същевременно призна, че мрежата е разпространявала дезинформация.

"Фокс" твърди, че Dominion избира от личните съобщения и излъчва преписи и показания на различни служители на мрежата, като същевременно пренебрегва други коментари и контекст, който е по-благоприятен. Мрежата също така твърди, че твърденията на компанията за загубен бизнес са масово преувеличени.

Мрежата също имаше проблеми със съдията по делото. Дейвис разкритикува мрежата за „погрешно представяне“ и закъсняло разкриване на информация по случая. /БГНЕС