Съдят Илон Мъск за измама на инвеститори

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск застана пред съда в Калифорния по дело за измама, обвинен, че е излъгал в туитове за превръщането на автомобилната компания в частна, което е нанесло щети на инвеститорите.

Мъск беше призован да свидетелства от адвокатите на разгневени инвеститори, които го обвиняват, че през 2018 г. им е причинил загуби за милиони долари с неверни туитове за осигурено финансиране за изкупуване от акционерите по 420 долара за акция.

Мъск, който купи самия Twitter през октомври, омаловажи силата на туитовете си, като при разпита отбеляза, че веднъж е написал, че според него цената на акциите на Tesla е твърде висока, и "тя се повиши, което е контраинтуитивно".

"Това, което се опитвам да кажа, е, че причинно-следствената връзка очевидно не е налице само заради един туит", каза Мъск в показанията, които продължиха само тридесет минути и трябваше да бъдат продължени в понеделник.

Изслушването започна с показания на професора по право и бизнес от Харвард Гухан Субраманян, който беше призован като експерт от ищците.

Той нарече предложението на Мъск, публикувано в Туитър, за превръщането на Tesla в частна компания, "илюзорно" и "просто погрешно" поради това, че се отклоняваше драстично от начина, по който обикновено се осъществяват подобни мегасделки.

"Всичко, което мога да кажа, е, че това е просто погрешно; като въпрос на процес на сделка... това не е правилно", каза Субраманян, докато беше разпитван от адвокат на защитата за туитовете на Мъск.

Свидетелските показания по делото започнаха в сряда, като адвокатът на разстроените инвеститори каза на съдебните заседатели, че Мъск е излъгал, че има осигурено финансиране.

Никълъс Порит, който представлява главния ищец Глен Литълтън и други инвеститори в Tesla, заяви, че туитовете са стрували на "обикновените хора" загуби от "милиони и милиони долари".

Призован като първи свидетел, 71-годишният Литълтън заяви пред съдебните заседатели, че през 2018 г. е инвестирал сериозно в Tesla по начин, по който е разчитал цената на акциите да се покачи до 500 или повече долара.

Той свидетелства, че е бил "доста шокиран" от туита на Мъск за превръщането на компанията в частна при цена от 420 долара за акция, защото това е застрашило почти всички пари, които е инвестирал в Tesla. "Това щеше да ме унищожи", казва Литълтън.

Той разказа на съдебните заседатели, че се е опитал да спаси каквото е могъл от инвестициите си, като се е измъкнал от повечето си позиции с огромна загуба.

Очаква се Мъск да продължи да дава показания по време на процеса в понеделник, когато адвокатите му ще имат възможност да отхвърлят обвинението, че е целял измама.

В собствените си встъпителни думи адвокатът на Мъск Алекс Спиро заяви, че въпреки че туитовете може да са били "безразсъден избор на думи", те "не са измама". Очаква се процесът да продължи три седмици. /АФП