Съдят Принц Андрю за предполагаемо сексуално насилие

Британският принц Андрю ще бъде съден в Ню Йорк за предполагаемо сексуално насилие над жена, която твърди, че е била „наета“, докато е била непълнолетна за секс от покойния американски финансист Джефри Епщайн.

Във внесения обвинителен акт в окръжния съд в Манхатън се посочва, че Вирджиния Джуфре е ищец по делото срещу ответника, наречен „принц Андрю, херцог на Йорк“.

Джуфре твърди, че „редовно е била малтретирана от Епщайн и е била наемана от него за други могъщи мъже с цел сексуална експлоатация“.

"Един такъв могъщ човек ... беше ответникът, принц Андрю", посочва Джуфре.

Според жалбата Андрю я е малтретирал сексуално в лондонското жилище на приятелката на Епщайн Г. Максуел преди повече от 20 години, когато е била под на 17 години.

„Епщайн, Максуел и принц Андрю са принуждавали ищцата, която по това време е била дете, да има полов акт с принц Андрю против волята й“, твърди обвинението.

Вирджиния Джуфре

61-годишният Андрю категорично отрече твърденията, че е правил секс с Джуфре, и заяви, че няма спомен да се е срещал с нея, но обвиненията накърниха репутацията на британското кралско семейство.

Андрю, вторият син на кралицата, се оттегли от кралските задължения през 2019 г. заради приятелството си с Епщайн. /АФП