Съдебната палата осъмна с протестни палатки

Пред Съдебната палата са разположени палатки на протестиращи, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Ново напрежение възникна миналата седмица между главния прокурор Иван Гешев и изпълнителната власт.

От днес главният прокурор Иван Гешев е уволнен и ние няма да допуснем да влезе през централния вход. Това каза бившият заместник-министър на регионалното развитие Тодор Стоянов на протестиращите пред палатата, които контролирано пропускат влизащите в институцията и очакват главният прокурор да се яви, за да не го допуснат да си изпълнява служебните задължения. Пред БГНЕС Стоянов обясни, че броят на палатките ще се увеличава, а протестните действия ще бъдат денонощни и докато Гешев не си подаде оставката и не се махне изцяло от правосъдната система.

„Знаете, че 11 месеца сме били безкомпромисни, 334 дни вече протестът си гони своите цели. Към момента едно от основните искания на протеста е изпълнено, а именно Борисов да го няма и да има служебен кабинет на президента Радев. Другото ни важно условие, което бяхме поставили когато тръгна протестът на 9 юли, беше включително и оставката на Гешев. Такава към момента нямаме“, заяви той и добави, че ако трябва ще изградят град на палатката, но Гешев няма да бъде допуснат да влезе в сградата. Стоянов коментира, че недоволството е назряло заради липсата на каквито и да било действия от страна на прокуратурата по излезлите скандални разкрития и заради това, че тя не служи на интересите на хората, а обслужва определени корпоративни и политически интереси.

„Това е основната бухалка на една политическа партия и най-вече в ръцете на мафията, която покори България. Народът е тръгнал на битка срещу тази мафия и той няма да изгуби. Тя може да е дълга, може да е трудна, може да е продължителна, но тази битка ще бъде спечелена от нас“, категоричен е той. Стоянов каза, че вчера той по свое желание е напуснал зам.-министерския пост и призова главния прокурор да последва примера му и увери, че не боли от това.

По думите му протестиращите днес са пред централния вход, като имат готовност да организират пропускателен режим и по другите входове на сградата и подчерта, че тази година Гешев трябва да излезе от съдебната система.

БГНЕС припомня, че служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини Гешев в заплаха срещу новоназначените директори на ГДБОП и ДАНС. Според Рашков те са били извикани на разпит от Гешев. От прокуратурата заявиха, че те са поканени на среща по тяхно искане.

Рашков заяви, че ще се срещне със следващия главен прокурор, а не с този.

На среща с български журналисти от посолството на САЩ заявиха, че не предвиждат среща с главния прокурор.

Поредните протести и блокади започнаха още снощи.

Тази сутрин председателят на 45 НС Ива Митева от „Има такъв народ“ заяви, че главният прокурор явно не си е свършил работата, за което говорят санкциите, наложени от САЩ. /БГНЕС