Съдебни охранители и надзиратели излязоха на протест в София

Съдебни охранители протестират пред сградата на Съдебната палата в София тази сутрин, защото не получават увеличение на заплатите. Те дадоха заявка да търсят разговори с бъдещия служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

"По време на целия преговорен процес непрекъснато задавахме въпрос на министъра, на който ни беше казано категорично, че сумата е осигурена”, заяви Красимир Бекяров, редови член на синдикат “Охрана”. Бекяров коментира плана на Министерство на правосъдието за увеличение на заплатите и участниците, които са го разглеждали.

“В плана за оптимизиране на дейностите на Министерство на правосъдието, в първа точка, фигурираше, че след като се постигне договореност, основните заплати на служителите ще бъдат увеличени с 300 лв.”, каза той. Той уточни, че това е разглеждано със синдикатите, с директорите на главните дирекции, финансистите и с ръководството на Министерство на правосъдието.

Бекяров обясни, че им е било заявено, че средства за увеличение на заплатите има. Той уточни, че първоначалната сума е била антиинфлационна мярка. “Първоначално тази сума е 20% увеличение на заплатите като антиинфлационна мярка, в последствие стана 300 лева, а в последствие тези 300 лева мистериозно изчезнаха в документа, който е разписан. Документът не е разписан от синдикатите, а от главните директори и министъра на правосъдието.”, каза той.

Той обясни, че сумата не е била обвързана с актуализацията на бюджета. „През цялото време ни беше обяснявано, че тази сума не зависи от актуализацията бюджета, която се прие. А тази сума е заделена във фонд, в който тези пари ги има”, каза той.

Бекяров подчерта, че ако средствата са налични, би следвало да се дадат. „Следователно, ако тези пари ги има, те би следвало да се дадат. Този фонд е фонд към Министерски съвет”, заяви той.

Бекяров каза, че утре (събота – бел. ред.) в София ще има национален протест на СНЦ „Синдикат Охрана“. Протестът е обявен за 11:30 часа. Протестът е обявен пред Министерство на правосъдието като шествие.

Той коментира и дали ще водят разговори и със служебното правителство. „Ще настояваме за разговори с тях. Диалогичността от наша страна никога не изчезва”, заяви Бекяров.

Бекяров заяви, че служителите се чувстват излъгани. „Чувстваме се излъгани, при това много излъгани. Да не говорим, че проблемите, които сме коментирали с вас преди четири години, си стоят на дневен ред”, обърна се той към медиите.

БГНЕС припомня, че повод за недоволството е неизпълненият, по думите на охранителите, ангажимент на Министерството на правосъдието за увеличение на заплатите в сектора с по 300 лева от 1 юли. Според тях реалното увеличение е 125 лева, след като са приспаднати всички данъци и удръжки. /БГНЕС