Съдебни реформи в Полша

Долната камара на полския парламент прие закон за преразглеждане на съдебната система в опит да подобри връзките си с Европейския съюз и да освободи замразени средства.

Матеуш Моравецки, премиер на Полша

Законопроектът има за цел да реформира Върховния съд, като промени дисциплинарната система на съдиите, която Брюксел остро критикува и която блокира достъпа на Полша до 35 млрд. евро (38 млрд. долара) от фондовете на ЕС за възстановяване от пандемията.

"Това е труден компромис", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки пред репортери след гласуването.

"Трябва да прекратим спора със Запада, истинският враг е на Изток", каза той, намеквайки за войната на Русия в Украйна.

Преди да влезе в сила, законът все още трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от президента Анджей Дуда.

Дясното правителство твърди, че промените са консултирани с Европейската комисия.

Миналата събота комисарят на ЕС по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс нарече проектозакона "обещаваща стъпка напред" в Twitter.

Коалиционният партньор на основната управляваща партия в Полша "Право и справедливост" (ПиС) гласува против законопроекта.

Основните опозиционни партии се въздържаха, след като предложените от тях изменения бяха отхвърлени.

"Този законопроект не възстановява върховенството на закона", заяви преди гласуването Владислав Косиняк-Камиш, лидер на опозиционната земеделска партия PSL. "Ако той дава възможност за отключване на... фондове, ще се въздържим".

Откакто дойде на власт през 2015 г., ПиС е в противоречие с Брюксел заради твърденията, че Варшава не спазва изцяло законите на ЕС, особено по отношение на съдебната система. /БГНЕС, АФП

Варшава / Полша