Съдиите: Действията на БФС са срам за футбола; Ботев Пд: Поредна проява на безсистемност

"Ако по този начин БФС се опитва да тушира свои проблеми с клубове от футболния ни елит, футболните съдии не бива и не могат да се използват за изкупителна жертва в поредния, срамен за футбола ни акт", обявиха от Асоциацията на футболните съдии в България относно вчерашното решение на БФС да извади футбола петима елитни рефери до края на месец март следващата година.

Владимир Вълков /ц/ бе един от наказаните съдии

След като вчера от Съдийската комисия към БФС обявиха, че "по лично нареждане на президента Борислав Михайлов" са спрени правата на Ивайло Стоянов, Георги Димитров, Владимир Вълков, Иво Андреев и Димо Димов до 31.03.2023, днес с много остри позиции срещу действията на Футболния съюз излязоха от Асоциацията на съдиите и ръководството на Ботев Пловдив.

"По повод съобщението от 03.11.2022 г. на сайта на БФС, че Съдийската комисия при БФС е решила да спре съдийските права на петима футболни съдии от ранглистата на Първа професионална лига, Асоциацията на съдиите по футбол в България заявява пред футболната и футболно-съдийската общности, че такова решение не е взето на заседание на Съдийската комисия, въпреки желанието на авторите на съобщението, да му предадат такъв вид. Остава изводът, че решението е взето еднолично или от Председателя на Съдийската комисия Виктор Кашай, или от Президента на БФС Борислав Михайлов, като в първия случай това противоречи на Правилника за организацията и дейността на СК при БФС, а във втория на Конвенцията на УЕФА за футболното съдийство, защото представлява грубо вмешателство в работата на една независима институция, каквато трябва да бъде Съдийската комисия. Ако по този начин БФС се опитва да тушира свои проблеми с клубове от футболния ни елит, футболните съдии не бива и не могат да се използват за изкупителна жертва в поредния, срамен за футбола ни акт", казват от Асоциацията на съдиите.

"Ръководството на ПФК Ботев Пловдив е убедено, че вчерашното решение на БФС да освободи от работа редица рефери, е поредната проява на безсистемност в управлението и непоследователност в действията на ръководството на българския футбол. Наказанията на няколко рефери без никакво обяснение не са в състояние да решат един сложен проблем в съдийската система, за който основна отговорност носят председателят на съдийската комисия и президентът на БФС". Това се казва в официална позиция на ръководството на пловдивския клуб.

"Ботев Пловдив припомня непроменената си позиция. Искаме ясни обяснения от президента на БФС, настояваме за извънредна среща на президента на БФС с представителите на всички клубове и комплексно решаване на проблемите. Сигурни сме, че подобни срещи трябва да са редовни и отворени за всички клубове. Само открит градивен диалог и съвместни действия на всички клубове могат да променят ситуацията, в която се намира българският футбол. Време е да направим следващите стъпки, за да променим настоящата ситуация", допълват от Ботев. /БГНЕС