Съединения в канабиса предотвратяват COVID-19

Съединения в канабиса могат да се преборят с инфекциите, причинени от коронавирус, твърди ново проучване. Изследването, проведено от учени от Държавния университет в Орегон, наречено "Канабиноидите блокират клетъчното навлизане на SARS-CoV-2 и нововъзникващите варианти", е публикувано в „Journal of Natural Products“.

Изследването се отнася за две съединения на конопа - канабигеролова киселина или CBGA и канабидиолова киселина или CBDA, за които се твърди, че са способни да се свързват с шиповия протеин на SARS-CoV-2 и да спират навлизането на вируса в човешките клетки. Изследователите твърдят, че "перорално биодостъпни и с дълга история на безопасна употреба от човека, тези канабиноиди, изолирани или в екстракти от растението, имат потенциал да предотвратяват, както и да лекуват инфекция със SARS-CoV-2".

Ефектът на съединенията срещу Алфа и Бета вариантите на COVID-19 е тестван от учените в лаборатория. Изследването не предвижда даването на съединенията на хора или сравняване на степента на инфекция при тези, които използват веществата, с тези, които не ги използват.

Ричард ван Бримен, един от ръководителите на изследването, твърди: "Нашите данни показват, че CBDA и CBGA са ефективни срещу двата варианта, които разгледахме, и се надяваме, че тази тенденция ще се разпростре и върху други съществуващи и бъдещи варианти".

Изследването се провежда на фона на продължаващото разпространение на новия вариант Омикрон, като пандемията от коронавирус продължава да взема жертви по целия свят. Според последните оценки на университета "Джонс Хопкинс" има 317 186 004 потвърдени случая на COVID с повече от 5,5 милиона смъртни случая. /БГНЕС