Съюзът на пивоварите и Превантивният център по зависимости с инициативи на фестивала SoFest 2023

В кино „Кабана“ в парка на НДК между 23 и 25 юни ще се проведат артработилници, музикални и танцови забавления и практики за здравословен живот.

Артистични работилници, музикални и танцови забавления, консултативно-образователни игри и занимания, свързани с предпазването от зависимости – това са само част от активностите под мотото „КОД: Отговорни заедно“, които ще бъдат достъпни съвсем безплатно по време на фестивала SoFest 2023. Те за поредна година ще бъдат организирани от Съюза на пивоварите в България (СПБ) съвместно с Превантивно-информационнния център по проблемите на наркоманиите (ПИЦ по ПН – София) и Столичната община. Идеята е да се предложат интересни и безплатни алтернативни дейности за свободното време на децата и юношите.

Доброволците към Превантивно-информационния център ще разкрият потенциала и таланта си в художествени и творчески дейности, съчетани с атрактивни превантивни практики за балансиран и здравословен начин на живот.

Актуалната програма, с която ПИЦ по ПН - София и Съюзът на пивоварите ще обогатят съдържанието на едно от най-големите културни събития в страната - фестивала SoFest 2023 в кино ,,Кабана“ в парка на НДК, включва следните безплатни инициативи:

На 23.06 (петък):

От 10:00 до 14:00 часа – „Моето послание” – изработка на колаж от послания и рисунки

От 12:00 до 14:00 часа – открита сцена с музикални изпълнения на група „Блок 13", група „Захар” и Никола Владимиров - бийтбоксър

От 14:00 до 16:00 часа – лятна академия за деца и родители „Избирам себе си”

На 24.06 (събота):

От 10:00 до 14:00 часа – художествени ателиета за оцветяване на тениски и хартия – за тийнейджъри и деца.

От 12:00 до 14:00 часа – открита сцена, която включва разнообразна програма с изпълнения на ученически рок групи, вокални и танцови състави на професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова”, 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин", испанската гимназия „Мигел де Сервантес” и Националната финансово-стопанска гимназия.

От 14:00 до 16:00 часаконсултиране на родители и деца с раздаване на информационно-образователни материали.

На 25.06 (неделя):

От 10:00 до 14:00 часа – работилница за деца по различни техники за рисуване

От 14:00 до 16:00 часаконсултиране на родители и деца с раздаване на информационно-образователни материали

По време на всички тези творчески и сценични активности психолозите на столичния ПИЦ по ПН ще бъдат на разположение, за да предоставят информация за програмите на центъра и възможностите за безплатни консултации, както за пълнолетни граждани, така и за семейства и тийнейджъри. Специално внимание ще бъде отделено и за родителите на най-малките участници с ценна информация за това как могат да тренират своите родителски умения и какви програми на Центъра се реализират в училищна среда.

От 2010 г. СПБ си партнира с Превантивно-информационния център по програмата си за социална отговорност и превенция на експериментирането с алкохол от лица под 18 години. Понастоящем двете организации заедно със Столична община, Главна дирекция ,,Национална полиция“, Община Велико Търново, ГД Пожарна безопасност и широк кръг неправителствени организации реализират националната кампанията ,,КОД: Отговорни заедно“. През миналата година в нея се включиха над 8000 участника от 5 области на страната.

Като лидер в областта на предпазването от употреба на психоактивни вещества Столичният Превантивно-информационен център предоставя широк спектър от услуги и активности. Те са насочени към промяна на нагласите в посока утвърждаване на здравословен начин на живот без зависимости и изграждане на хармонична семейна среда. /БГНЕС