С какво да комбинираме изварата

Павел Исанбаев, специалист по отслабване в клиниката Bormental в Челябинск, каза пред РИА Новости с какви продукти е полезно да се смесва изварата и с кои това не е препоръчително.

"Изварата може да се комбинира с почти всяка храна. Въпреки това, голямото количество протеин предизвиква изразена инсулинова реакция (инсулинът е хормон, който регулира метаболизма на въглехидратите) Това означава, че тялото по-бързо ще усвоява хранителните вещества. Ако добавите мазнини към протеините това ще доведе до намаляване на инсулиновия отговор (следователно извара със съдържание на мазнини около 9% или извара, смесена със заквасена сметана е по-здравословна от нискомаслената). Тези, които имат проблеми с високите нива на захарта не трябва да комбинират изварата с прости въглехидрати като мед или банани", съветва Исанбаев.

Според експерта е по-добре към изварата да добавите зеленчуци – препоръчително червени чушки и да изберете извара с по-високо съдържание на мазнини - поне 5%. Друг здравословен вариант, ако харесвате извара е да хапнете порция зеленчуци преди на си намажете филия с деликатеса. Съветът на диетолога е да изберете зеле и моркови – така фибрите в тях ще намалят инсулиновия отговор. /БГНЕС

Тагове: