С маска на закрито – пак „всеки сам си преценя”

Носенето на предпазни маски освен в градския транспорт, от днес става задължително и за закритите обществени пространства в столицата. Някои от жителите на София носят маски, други – не, а мненията на хората относно заповедта са различни и показват разделението в обществото по темата.

БГНЕС представя анкета, направена с граждани в центъра на столицата, която не претендира за представителност. Припомняме, че връщането на предпазна маска за лице влиза в сила от днес и ще остане задължителна за закрити обществени пространства, градски транспорт, болници, аптеки и поликлиники до 19 август, включително.

Според Деси предвид факта, че броят на заразените с коронавирус се увеличава, носенето на маска е добро решение. Тя носи маска, защото по думите ѝ „трябва да се пазим“. На въпроса какво мисли за хората, които не спазват правилата и не носят предпазни маски, Деси сподели: „Аз никого не мога да задължа. Аз нося и семейството ми носи – оттам нататък, всеки сам си решава”.

Според г-н Божидаров решението за носене на предпазни маски е добро. Той е категоричен, че онези, които не носят, трябва да бъдат глобявани.

Катерина сподели, че слага маска, „само когато е крайно необходимо и наистина има много хора в някое превозно средство“.

„Аз слагам маска по моя преценка. Вече прекарах коронавирус и мисля, че се заразих от автобус, където имаше кашлящи хора без маски, така че – да, в автобус, препълнен, бих сложила. Току-що слязох от трамвай, където нямах сложена маска. На два метра около мен нямаше хора и не мисля, че е необходимо в тази жега да си причинявам това“, заяви тя.

Има и по-крайни мнения. Вася смята, че заповедта на СРЗИ е „поредната глупост”. „Както казват, носим маски, само за да избегнем глобите. Това е вече някакъв пълен абсурд с тези маски, при условие, че има хора, които са ваксинирани, които подкрепят ваксините, при условие, че има хора, преболедували, отново да ни затварят и да ни връщат пак в мрачното средновековие, е вече нонсенс“, заяви тя. Тя настоя тези, които искат да носят маски да не влизат в пререкания с останалите, които не искат.

Румен Дранков мисли, че носенето на маска на закрити обществени пространства и в градския транспорт е излишно, но след като това е задължително, той носи такава, защото има глоби. За хората, които въпреки заповедта, не спазват правилата, той заяви, че всеки решава за себе си.

„Аз мисля, че е правилно да се носят маски, защото не се знае кой е заразен, кой – не е“, каза Христина. Според нея обаче трябва да се работи също така и в посока за по-голям процент ваксинирани хора.

Аз имам две ваксини, но ми обещаха за октомври месец да се събере група, и ще ми поставят трета ваксина, сподели тя.

По думите на жената хората, които не носят маски и не спазват противоепидемичните мерки, са много. „Те са много и не смятам, че може да се справи държавата с тях“, заяви Христина. Жената изрази мнение, че всичко е и до съзнание. /БГНЕС