Apple ще защитава децата от сексуално насилие

Apple защити новите си функции за защита на децата, които ще проверяват изображенията, качени в облачното му хранилище и в платформата за съобщения, отхвърляйки опасенията, че актуализациите представляват заплаха за поверителността.

"Можем да видим, че това е погрешно разбрано", каза отговорникът по софтуера на американския технологичен гигант Крейг Федериги за пускането на актуализацията в интервю за "Уолстрийт Джърнал".

Миналата седмица Apple представи две функции, които да дебютират на iPad и iPhone в САЩ.

Едната може да идентифицира изображения на сексуално насилие над деца, качени в неговото хранилище iCloud, докато другата използва изкуствен интелект, за да разпознава и предупреждава децата и техните родители, когато получават или изпращат явно сексуално снимки в текстовото приложение на Apple, Messages, се казва в изявлението на компанията.

Федериги каза, че новите инструменти не правят системите и устройствата на Apple по-малко сигурни или поверителни.

„Искахме да можем да идентифицираме такива снимки в облака, без да гледаме снимките на хората“, каза той и добави, че Apple иска „да предложи този вид възможности по начин, който е много, много по-личен от всичко, което е било направено в тази област преди."

Компанията също така публикува подробни обяснения за новите функции, като казва в технически документ, че технологията, разработена от криптографски експерти, е "сигурна и е изрично предназначена да запази поверителността на потребителите".

Компанията заяви, че ще има ограничен достъп до изображенията с нарушение, за които ще бъде сигнализирано на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца, организация с нестопанска цел.

На брифинг в петък Apple обясни, че ще разчита на надеждни групи в множество държави, за да се определи за какви изображения да се внимава, за да се получи уверение, че търсенията не са манипулирани за други цели.

Компанията подчерта, че само изображенията, качени в iCloud, се проверяват, като системата сканира за цифрова версия на пръстов отпечатък, който съответства на известни изображения на сексуално насилие над деца, без да вижда снимки.

Специалистите по криптиране и поверителност заявиха, че инструментът може да бъде използван за други цели, което потенциално отваря врата за масово наблюдение.

Други изразиха загриженост, че този ход може да бъде първа стъпка към отслабване на криптирането и отваряне на „задни врати“, които могат да бъдат използвани от хакери или правителства.

Apple бе категорична, че няма да се съгласи с искането на нито едно правителство да сканира нещо друго, освен изображения, показващи сексуално насилие над деца.

Онлайн писмо, призоваващо Apple да не прилага функциите, е подписано от повече от 7700 души, включително бившият изпълнител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, който изнесе информация, разкриваща програма за масово наблюдение на правителството на САЩ.

„Настоящият път на Apple заплашва да подкопае десетилетия работа на технолози, учени и защитници на политиката за строги мерки за опазване на неприкосновеността на личния живот, които са норма за повечето потребителски електронни устройства и случаи на използване“, гласи молбата, публикувана на appleprivacyletter.com. „Искаме Apple да преразгледа въвеждането на технологията си, за да не отмени постигнатото в тази посока.“ /БГНЕС, АФП