С обещания за гражданство и по-добър живот Москва мами кубински наемници за войната с Украйна

Това, което Сезар наистина искал е да се измъкне от Куба. Барман, борещ се да свърже двата края в Хавана, той се опитал миналата година да стигне до Маями с разнебитена лодка, но бил принуден да се откаже от опита, пресрещнат от бреговата охрана на САЩ.


Сега той подготвя втори опит за бягство: с директен полет до Москва. Билетът му е платен от руски вербовчик, но въпреки това има висока цена: като част от сделката той ще трябва да се присъедини към руската армия и да се бие в Украйна.

"Ако това е жертвата, която трябва да направя, за да може семейството ми да продължи напред, ще го направя", каза Сезар, който тази година навърши 19 години и чието име е променено, за да се защити самоличността му.

"Можете да бъдете ядрен физик и пак ще умрете от глад в Куба", каза той. "С настоящата си заплата едва мога да си купя основни неща като тоалетна хартия или мляко" Той сподели пред „Политико“, че се надява да му бъде позволено да работи като фелдшер в руската армия.

Новината за кубинските бойци в Украйна се разпространи в световните заглавия по-рано този месец, когато Хавана обяви, че е арестувала 17 души за участие в мрежа за трафик на хора, набирайки млади мъже да се бият за Русия.

Новината повдигна въпроси за степента на сътрудничество между двамата съюзници от Студената война и дали започват да се проявяват пукнатини в подкрепата на Хавана за руската инвазия.

Разговорите с кубинци в Куба и Русия разказват една различна история: тази на отчаяни млади мъже, които виждат записването в руската армия като добър шанс за по-добър живот - дори ако не всички от тях изглежда знаят в какво се забъркват.

Един кубински „новобранец“, едва навършил четиридесет години в руския град Тула, който ще наречем Педро, каза, че му е обещана работа като шофьор "на работници и строителни материали", но при пристигането си в Русия са започнали да го тренират в лагер с оръжие в ръка.

"Подписахме договор с дявола", каза той, спомняйки си момента, в който се е записал за „нов живот в Русия. "А дяволът не те посреща с хляб и сол".

Доскоро Хавана – макар и формално неутрална по отношение на войната в Украйна – не криеше, че застава на страната на Москва в това, което тя нарича сблъсък с "империята на янките". Режимът на Кастро е зависим от Русия за евтино гориво и друга помощ. Но за разлика от, да речем, Северна Корея, тя няма какво да предложи в замяна, освен дипломатическа лоялност.

Откакто Кремъл започна пълномащабното си нападение миналата година, страните си размениха посещения на висши офицери.

Критиците предупреждават, че спазвайки съветската традиция, Куба може да изпрати войски, които да помогнат в битката за каузата на Москва. Те посочват като аргументи посещението през май в Беларус на военния аташе на Куба, където "обучението на кубински военни" беше на първо място в дневния ред, както и пътуването до Москва на министъра на отбраната на Куба няколко седмици по-късно, за да се обсъдят "редица технически военни проекти". Но няма доказателства за участие на Хавана във войната на Кремъл.


Мерките на Хавана срещу мрежата за набиране на наемници в Русия започнаха след публикуването на интервю в YouTube в края на август, в което двама 19-годишни кубинци твърдят, че са били примамени в Русия с обещание за доходоносна работа в строителството, само за да бъдат изпратени в окопите в Украйна. Те казаха, че са претърпели побоища, били са измамени и държани в плен.

„Промяната в тона в Хавана предполага, че набирането на кубинци чрез нелегални канали е засегнало "чувствителен нерв", казва Кристофър Сабатини, старши сътрудник за Латинска Америка в Chatham House.

"Куба и Съветският съюз воюваха рамо до рамо в Ангола и на други места, но по идеологически причини", каза той. "Сега всичко се свежда до най-грозните, най-користните и криминални термини, което противоречи на десетилетия „приятелство", допълва Сабатини.

През ноември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, предлагащ ускорена натурализация на чужденци, които са се записали като наемни войници. "Всички получаваме руско гражданство", пише един новобранец. Той сподели пред „Политико“, че около 15 новобранци, някои от които са били в Русия само от няколко месеца, лично са получили руските си паспорти от местния губернатор.

С тежките загуби на човешка сила в Украйна Русия "се нуждае от пушечно месо", казва Павел Лузин, старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA). Той добави, че повечето чуждестранни новобранци идват от страни от Централна Азия и Африка, Сирия и Афганистан.

Не е ясно точно колко чуждестранни граждани са се присъединили към редиците на армията в Русия. Но Лузин казва, че дори ограниченият им брой служи главно за засилване на наратива на Русия, че има международна подкрепа за войната си.

"Без да говорят езика, да познават местния терен и без достатъчно обучение за съвременна война, те ще бъдат бързо убити", допълни той.

„Политико“ научи, че на наемниците от Куба се предлага еднократно възнаграждение от около 2000 долара), последвано от месечна заплата от 2100 долара. За сравнение, средният БВП на глава от населението в Куба през 2020 г. е бил 9500 долара годишно./БГНЕС

--------------------------------------------------------------

Ева Хартог, „Политико“