Съосновател на талибаните опроверга слуховете за смъртта си

Съоснователят на талибаните и сега вицепремиер на Афганистан публикува аудио изявление в понеделник, в което се казва, че той е жив и здрав, след като новината за предполагаемата му кончина превзе социалните мрежи.

Абдул Гани Барадар, който миналата седмица беше посочен като номер две на молла Мохамед Хасан Ахунд, обвини „фалшивата пропаганда“ за слуховете за смъртта си в аудио съобщение, огласено от талибаните.

Социалните мрежи бяха прегрели заради спекулациите - особено в Индия, където се развихриха слухове, че той е бил смъртно ранен при престрелка между съперничещи фракции на талибаните в президентския дворец.

„В медиите имаше новини за моята смърт“, казва Барадар в клипа. „През последните няколко нощи отсъствах заради пътувания. Където и да съм в момента, всички сме добре, всичките ми братя и приятели. Медиите винаги публикуват фалшива пропаганда. Затова отхвърлете смело всички тези лъжи и аз на 100 процента ви потвърждавам, че няма такъв въпрос и ние нямаме проблем."

Не беше възможно да се удостовери автентичността на съобщението, но то беше публикувано на официалните талибански сайтове - включително този на говорителя на политическата служба на новото правителство.

Говореше се, че върховният лидер на талибаните, Хибатула Ахундзада, е починал пред няколко години, преди говорителят на групата да заяви, че „присъства в Кандахар“ две седмици след като те взеха властта. Слуховете в Пакистан и Афганистан предполагаха, че се е заразил с коронавирус или е бил убит при бомбардировка./БГНЕС