S&P и Fitch понижиха рейтинга на Украйна в чуждестранна валута

Международните рейтингови агенции S&P и Fitch понижиха рейтингите на Украйна в чуждестранна валута. Експертите на агенциите смятат преструктурирането на дълга на страната за проблематично, предаде Ройтерс.

S&P понижи рейтинга на Украйна в чуждестранна валута до "SD/SD" от "CC/C".

„Като се има предвид обявените условия на преструктурирането и в съответствие с нашите критерии, ние считаме споразумението за проблематично и равносилно на неизпълнение на задължения“, съобщиха от рейтинговата агенция.

S&P смята и че макроикономическият и фискален стрес, причинен от инвазията на Русия в Украйна, може да отслаби способността на украинското правителство да бъде в адекватно с дълга в местна валута, и понижи рейтинга на Украйна в местна валута до „CCC+/C“ от „B-/B“.

Fitch пък понижи дългосрочния рейтинг на страната в чуждестранна валута от C на RD заради отлагането на изплащането на дълга. По-рано група кредитори на Украйна от страните от Г-7 и членове на Парижкия клуб на кредиторите обявиха намерението си да замразят изплащането на главницата и лихвите до края на 2023 г. с възможност за удължаване на отлагането с една година ( до 2024 г.)./БГНЕС

Тагове: