С почит към първия тъмнокож голфър стартира 85-то издание на Мастърс

Лий Елдър, първият тъмнокож голфър в историята на Мастърса, бе почетен в първата тий церемония в четвъртък, с която бе открито 85-то издание на най-престижната надпревара в спорта на Огъста Нешънъл.

Елдър (л) е поздравен от Никлаус (ц).

В почит към неговото наследство, Елдър се присъедини към отказалите се шампиони Джак Никлаус и Гари Плеър преди началото на съревнованието. „Това далеч надвишава всичко, което ми се е случило в голфа“, каза Елдър. 86-годишният американец влезе в историята, играейки в турнира през 1975, но нарече шанса за церемониално завръщане „едно от най-големите събития, в които е бил въвлечен“. „Да получа покана за Мастърса и да участвам в първото тий бе моята мечта и да се сбъдне през 1975 остава един от най-паметните моменти в кариерата и живота ми. Да бъда поканен още веднъж редом до Джак и Гари означава всичко за мен“, добави още той.

Огъста Нешънъл приветства първите зрители на Мейджъра от 2019-а насам, след като коронавирусната пандемия наложи забрана за публика миналата година. Ограничен брой фенове, около 12 000, получиха разрешение да присъстват при стриктно спазване на протоколите срещу коронавируса. Номер 1 в света и действащ шампион Дъстин Джонсън ще се опита да стане едва четвъртия играч с последователни титли от Мастърс, присъединявайки се към Никлаус, Ник Фалдо и най-скорошния пример – Тайгър Уудс, през 2001-2002.

Рори Макилрой, четирикратен шампион в Мейджърите, търси триумф, за да оформи кариерен Голям шлем. Друг четирикратен шампион в турнирите от най-висока категория – Брукс Кьопка, също ще участва независимо от операцията на коляното миналия месец. Световният номер 3 Джон Рам пристигна на игрището едва в сряда, след като жена му го дари с първа рожба в събота. Вторият в ранглистата Джъстин Томас, шампион на ПГА Чемпиъншип от 2017, може да задмине Джонсън при успех в Огъста. Шампионът от Шампионата на играчите прогресира с класирането си във всеки старт на Мастърс, като остана четвърти миналата година.

Действащият шампион на Ю Ес Оупън Брайсън ДеШамбо ще се опита да добави нова титла към колекцията си от Мейджъри. 47-годишният англичанин Лий Уестууд ще се опита да стане най-възрастния победител в историята на турнира, задминавайки 46-те години на Никлаус през 1986. Трикратният шампион в Мейджърите Джордан Спийт, който прекъсна близо четиригодишна суша с триумфа в Тексас миналата седмица, ще търси нов триумф на Мастърс след 2015-а година. Големият отсъстващ тази седмица е Уудс, който се възстановява след тежката автомобилна катастрофа през февруари. Джонсън, Макилрой, Рам, Уестууд и Кьопка са в сутрешната сесия, докато ДеШамбо, Спийт и Томас са част от следобедната група. /БГНЕС