С промени в закона непълнолетни убийци няма да имат право на редукция на наказанието

ГЕРБ ще внесе законодателна промяна в случаите на убийства да не е задължителна редукцията на наказанията на непълнолетни. Това стана ясно след среща при премиера тази сутрин с бащата на убитата в Галиче 18-годишна Андреа, предаде репортер на БГНЕС.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че главният прокурор е разпоредил още от вторник всички прокуратури на територията на България да извършат проверка на лица с 2 и 3 висящи производства. "Проверката ще обхване и това спазват ли се мерките за неотклонение, взети по отношение на обвиняемите лица. Ако не се спазват, наблюдаващите прокурори ще искат по-тежки мерки за неотклонение. Всички тези мерки се предприемат с цел намаляване на битовата престъпност и да не се повтарят такива случаи като в Галиче. Това е една тежка човешка драма", каза още Милева.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев каза след срещата при премиера в Министерски съвет, че на нея министър-председателят възложил на него, като народен представител, и на колегите от ПГ във възможно най-кратки срокове и в комуникация с прокуратурата, да изготвят законодателна инициатива за отпадане на възможността за редукция на престъплението за непълнолетни, извършили престъпление срещу личността.

„Да бъде направена промяна такава, която да казва, че при извършване на престъпления против личността – убийства, изнасилвания, блудства, да не е задължителна редукцията за непълнолетни. Тоест, сега законът казва, че ако е извършено от непълнолетен максималната присъда, която той може да получи е 12 години. Ние ще се обърнем към опита, за да създадем такъв текст, съвместно с прокуратурата и с други специалисти в правото, който да казва, че ще се взема под внимание състоянието на този извършител – дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим“, обясни депутатът.

„За непълнолетни за умишлени престъпления против личността и да е водещо състоянието, щом разбира какво върши, щом е възрастен по своето израстване, всичко да приключи“, каза още той.

Депутатът предварително успокои всички, че няма опасения, че ще има допълнителни „експертизи и какво ли не“. „Няма такова нещо и в досъдебното, и в съдебното производство се извършват много експертизи – и психологични и психиатрични, които могат да свършат работа и да отговарят на тези въпроси и тогава съдът да има възможност да прилага и тежки мерки”, каза още Манев. /БГНЕС