Съпругата на майор Терзиев: Г-н президент, ще има ли честно разследване или Гешев е прокурорът на Борисов, а военна прокуратура е на Радев

Трябваха ми две седмици, за да разбера истината за "нещастния инцидент" с Валентин Терзиев - без записи, без черни кутии, само с лични средства и много ограничено време, и се чудя на МО, БА и в частност ВВС на вас колко време ви трябва, за да я затриете и потулите.

Това написа съпругата на загиналия пилот на изтребителя МиГ-29 майор Валентин Терзиев.

"Министър Панайотов, това, че не е пилотска грешка го знаех още на 9 юни, след като се разбра, че няма отказ в техниката. Но Вие тогава твърдяхте друго, а и няма гаранция, че сега "палачинката е обърната", заради медийния и обществен натиск, но до края на следствието може пак пилотът да е виновен. Имената на щурманите изобщо не са необходими, защото и те не са виновни или по-скоро също са с по-малка вина, но може би точно с тях ще си "измиете ръцете" в хода на следствието. Като дадете орден на майор Терзиев на церемонията (звучи по-скоро като за изчистване на имиджа на МО и ВВС, отколкото за почести), може да поискате и рапорта за уволнение на ген. Русев - защо е дал съгласието си и е положил подписа си за провеждане на тези стрелби, при положение, че осигурява по 12 часа нальот на пилотите и не осигурява подготовка на подчинените си, а ги изпраща на гибел", пише Димитрина Попова и подчертава: "Да поискате рапорта на зам.-началник щаба на ВВС Луканов - защо не е отменил стрелбата, а даже е "натискал" мишената да бъде поразена, защото видите ли ще се изложим и пострадаме, ама кой по-точно и пред кого - пилотът или "пагоните на някой" и не на последно място на ген. Мирчев и ген. Петров - зам.-командири на ВВС - ръководителите и организаторите на това учение, защо се провежда учение "на хартия", а нямаме ресурс за него (аналогично е със "самолетите на Борисов"), защото тези хора явно нямат чест и са "петно" за БА и ВВС", пише Попова.

Съпругата на майор Терзиев казва още: "Забравете за последните 13 сек. и последните думи на пилота (всъщност почти сигурно е, че това не са последните думи, ако секундите са 13), а извадете предпоследните 13 сек., те са напълно достатъчни за истината и не са необходими черни кутии, кабели, Украйна и т.н. И накрая Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело (защото такова ще има), защото всички тези лица са с Ваша протекция и ще бъде ли военна прокуратура независима или Гешев е прокурорът на Борисов, а военна прокуратура е на Радев. И ние очакваме промяна. Не нанасям обвинения, а само задавам въпроси и търся отговори и понесени отговорности, все още. Ще ги получа ли и кога, дали ще стане към края на втория мандат на президента????".

Публикацията си Попова завършва с думите: "P. S.: Кураж на всички действащи летци, и Терзо нямаше да се откаже, ако беше някой друг. Но това командване ли искате и така ли искате да продължава? Защото с политически гръб е така. Промяната зависи от вас, а не от тях - борете се и не мълчете! Да говориш, когато казваш обективната истина не е измяна. Измяна е всичко, което в момента се случва в БА, а и в цялото управление на България". /БГНЕС