Съпругата на подполковник Терзиев: Посочената основна причина всъщност не е основна

"Много информация знам за ВВС, но не знаех че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената ОСНОВНА ПРИЧИНА всъщност не е основна".

Това написа Димитрина Попова, съпруга на покойният подполковник Валентин Терзиев, пилот на разбилия се в Черно море МиГ-29.

Час по-рано Министерство на отбраната разпространи доклада на Военна полиция за авиоинцидента, в чийто заключение пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата на 9 юни е "загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море".

Изтребителят, управляван от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“. Черната кутия на изтребителя бе търсена в продължение на 2 седмици и извадена от 70 метра дълбочина, но със скъсан лентов кабел.

Оповестеният доклад заключва с три основни версии за причините за падането на самолета. Двете версии, които са отхвърлени като малко вероятни са: отказ на авиационната техника в полет и разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракетата. Третата версия е заключена като най-вероятна, а именно - загубата на пространствена ориентация. /БГНЕС