Сърбия: България извърши геноцид над сърбите

От началото на месец септември в съседна Сърбия има десетки публикации за "българските зверства и българския геноцид над сърбите в Източна Сърбия, Косово и Стара Сърбия" /терминът Стара Сърбия в Белград използват за днешна Вардарска Македония – бел.ред./.

"Експертите от Музея на жертвите от геноцида, историците Боян Арбутин и Деян Ристич, посетиха паметника-костница на пострадалите сърби от последните български зверства по време на Първата световна война в Сурдулица, включително и масовия гроб "Дълбока долина", се казва в публикацията на сайта на ОК Радио, което твърди, че си партнира със световни медии, включително и с британската ВВС.

"Става въпрос за избити около 20 000 сърби от българския окупатор в тогавашната южна част на Сърбия, Косово и тогавашна Стара Сърбия", се казва още в репортажа.

Почти всички медии в Западните покрайнини, и преди всичко излизащите във Враня, Пирот и Ниш, изобилстват с репортажи за отбелязването на "Деня на освобождението от българския окупатор" на 5-ти септември. Всички общински ръководители положиха цветя пред паметника в градския парк във Враня. Сред тях бе и министърът Новица Томчев, който отговоря за неразвитите области.

"Народът от област Сурдулица активно участва в борбата срещу българския и други окупатори по време на Втората световна война и даде своя принос в борбата срещу фашизма", пише в обширна публикация „Вранянюз“.

Подобни публикации има във всички електронни и печатни издания, а местните телевизии излъчиха репортажи за "българския геноцид над сърбите". /БГНЕС