Сърбия отива на Мондиал след драматичен успех над Португалия

Отборът на Сърбия се класира за финалите на Световното първенство по футбол в Катар следващата година след драматичен късен успех над Португалия с 2:1 като гост. До 90-та минута на двубоя на "Естадио да Луж" в Лисабон португалците се виждаха като участници на Мондиал, но гол на нападателя на Сърбия Александър Митрович в последната минута попари домакините.

Двата тима започнаха последния си мач от груповата фаза на квалификациите с равен брой точки, но Кристиано Роналдо и компания имаха по-добра голова разлика и имаха нужда от точка, за да се класират за Световното първенство. Срещата започна отлично за тима на Фернандо Сантош, след като още във втората минута халфът Ренато Санчес откри резултата след асистенция на Бернардо Силва. Сърбите обаче стояха по-добре на терена и успяха да изравнят в 33-та минута чрез опитния Душан Тадич, който се разписа с изстрел от границата на наказателното поле, при който вратарят на домакините Руй Патрисио се намеси неумело.

Второто полувреме предложи много борба, а решаващият момент дойде в 90-та минута, когато резервата Александър Митрович вкара с удар с глава на далечната греда след центриране на Тадич, за да донесе на Сърбия една от великите футболни вечери в историята на страната. По този начин Сърбия завършва групата на първо място с 20 точки и ще играе на Мондиал 2022, докато Португалия ще трябва да мине през квалификациите следващия март.

В група В Испания не допусна грешка срещу Швеция и победи скандинавците с 1:0 у дома с гол на Алваро Мората в края, за да си подпечата мястото в Катар. Швеция ще участва в баражите следващата пролет. /БГНЕС