Сърбия с най-голямо руско влияние

Сърбия е с най-голямо руско влияние сред страните от Западните Балкани. Това сочи проучването на авторитетната международна неправителствена организация със седалище в Братислава GLOBSEC.

Изследването е базирано върху пет ключови показателя по скалата от 0 до 100, по която се оценява влиянието на Русия и Китай в България, Черна гора, Чехия, Унгария, Румъния, РС Македония, Словакия и Сърбия.
Петте показателя включват общественото мнение, политическата среда, публичния сектор, медийно-информационния сектор, гражданската и академичната общност.
По четири от пет показателя в Сърбия е регистрирано най-високо руско влияние. Това влияние е особено силно що се отнася до първите два фактора – обществено мнение и политическа среда.
Най-слабо е руското влияние в Чехия и Румъния, където то е оценено на 29 точки. След тях са Словакия с 32, РС Македония с 40, България с 42.
В Унгария и Черна гора руското влияние се оценява на 44 пункта. Изследването е продължило две години и се осъществява с подкрепата на Държавния департамент на САЩ.
Едни от ключовите фактори за влиянието в тези държави са „общественото мнение, панславизмът, езиковата близост, преплитането на историческите и културни връзки, които влияят най-много в Сърбия, България, Черна гора и Словакия“.
В изследването се посочва, че „в четири от осемте страни православната църква много често се превръща в разпространител на проруските позиции“.
В Унгария, Черна гора и РСМ като сериозен фактор за влияние се посочват и антилибералните позиции и клеветническата кампания срещу тях, която се води от защитниците на така наречените традиционни ценности. /БГНЕС