Сърбия ще купува газ от Гърция през България

Сърбия проявява интерес към закупуването на определени количества втечнен нефтен газ (LNG) от Александруполис, каза днес сръбският президент Александър Вучич в разговор с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

Сърбия планира да купува до 3,5 млн. куб. м газ на ден от терминала за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис и да го доставя по изграждащата се междусистемна връзка с България, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу е на тридневно посещение в Сърбия. Днес тя проведе среща при закрити врата с Вучич, последвана от пленарно заседание на двете правителствени делегации, съобщиха гръцките медии.

"Разполагаме с 528 млн. куб. м газови запаси, които са големи резерви за нашата страна, и те се увеличават, защото имаме разрешение да депонираме още 100 млн. куб. м в подземното газово хранилище Банатски двор в руската част, а също така има споразумение с Унгария да направим още едно хранилище, което сме наели от нашите партньори в Унгария. Ще разполагаме с повече от 700 млн. куб. м газ, което не е било възможно досега в нашата история", заяви сръбският лидер на съвместна пресконференция.

Той се съгласи със Сакеларопулу, че потреблението на природен газ рязко се увеличава поради по-студения отоплителен сезон и през зимата може да достигне 16 млн. куб. м на ден в Сърбия.

"Ето защо разговаряхме с нашите гръцки партньори за по-лесен достъп до Александруполис, за да можем да го използваме, когато през октомври завършим междусистемната връзка с България, откъдето при необходимост бихме могли да получаваме от 3 до 3,5 млн. куб. м дневно", посочи сръбският президент.

БГНЕС припомня, че Александър Вучич и Румен Радев откриха на 1 февруари изграждането на интерконектора на българска територия, за да се диверсифицират доставките на синьо гориво от Азербайджан, Гърция и други алтернативни на Русия източници.

Сръбските власти по-рано обявиха, че през 2023 г. планират да купуват 1,4 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан чрез интерконектора с България. В Сърбия инсталацията е започнала да функционира на 1 февруари 2022 г.

Изграждащият се интерконектор Ниш-Димитровград, който е с дължина 109 км от сръбска страна, се очаква да струва на Белград около 90 млн. евро, от които 49,6 млн. евро са субсидии от ЕС, а Европейската инвестиционна банка е отпуснала заем от 25 млн. евро. Според плана капацитетът на газопровода ще бъде над 1,8 милиарда кубически метра газ годишно.

На 1 октомври 2022 г. сръбският държавен глава присъства на церемонията по откриването на интерконектора - 182-километров газопровод от Гърция до България, от град Комотини в Гърция до Стара Загора в България. Капацитетът на газопровода е 3 милиарда кубически метра газ годишно, с потенциал за увеличаване на обемите до 5 милиарда кубически метра. Той е предназначен за газ от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод (ТАР) и терминал за втечнен природен газ в Александруполис.

В момента Русия е единственият доставчик на природен газ за Сърбия. Официален Белград си е осигурил около 2,2 милиарда кубически метра годишно, или 62% от годишните си нужди от газ, по двугодишен договор с Газпром и планира да резервира около 700 милиона кубически метра газ за зимата на своя територия и в Унгария. /БГНЕС