С цветя и балони в Бургас почетоха паметта на загиналите деца на пътя

Повече от 100 балона и 12 гълъба полетяха в небето над Бургас в памет на 12-годишната Валя, която изгуби живота си на пешеходна пътека в комплекс „Изгрев“, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

12 години след инцидента на мястото се събраха нейни близки и роднини на деца от страната, загинали по българските пътища. Точно в 11.00 часа на ул. „Транспортна“ събралите се пресякоха няколко пъти платното за движение. На лобното място на Валя бяха поставени цветя.

Малко след инцидента беше създадена фондация „Безопасни улици от Валя“, която продължава да организира различни събития, с които се апелира за намаляване на пътния травматизъм. Лица на организацията станаха майката на Валя – Мария и нейният вуйчо Михаил Попов.

Припомняме, че инцидентът стана на 17 юни 2011 година. Валя бе пометена от кола на пешеходна пътека пред „Светомаркет“ в Бургас. Зад волана на колата бе 33-годишната Надя Иванова.

„Не съм и простила, никога няма да и простя! Спомням си как дъщеря ми лежи на пътя и мисълта, че повече никога няма да я видя. За жалост мъката и тъгата не отминава за тези 12 години”, сподели за БГНЕС майката на Валя.

Днес на мястото дойдоха и кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов.

„За съжаление, въпреки промени в НК и Закона за движение по пътищата считам, че нищо не се е променило. Промяната трябва да дойде от всички нас. Трябва да пазим себе си и околните, трябва да бъде толерантни, а не да се държим като джигити по пътищата“, каза майката на Валя. /БГНЕС