С турско посредничество беше решен проблем с електроразпределението в Северно Косово

Турция помогна за успешното разрешаване на дългогодишен спор за разпределение на електроенергия в общините със сръбско мнозинство в Северно Косово, съобщи TRT World.


Косовската електроразпределителна компания (KEDS), управлявана от консорциума на водещите турски холдинги Limak и Çalik, подписа договор със сръбската компания Elektrosever, с което беше направена стъпка към разрешаването на проблема с разпределението на електроенергия, който от години притеснява местното население.

Мирослав Лайчак, специален представител на ЕС за диалога Белград-Прищина, приветства подписването на договора между KEDS и Elektrosever в изявление в X.

"Това е важна стъпка в изпълнението на Енергийната пътна карта, подпомагана от ЕС, и по пътя към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Поздравления за всички, които направиха това възможно!" заяви Лайчак.

В свое изявление KEDS също приветства подписването на договора за електроразпределението в северните косовски общини Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток след дълъг и деликатен процес и поздрави участващите страни.

Анкара определи споразумението като важна стъпка, която допринася за процеса на нормализация.

От края на войната в Косово през юни 1999 г. сметките за електричество не се плащат в общините със сръбско мнозинство в северната част на страната, като финансовата тежест се поема от косовското правителство.

Според официални данни продължаващата вече почти 24 години ситуация е довела до общи разходи за властите в Прищина в размер на 320 млн. евро до началото на 2023 г.

Набила Масрали, говорител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, похвали подписването на търговския договор.

"Това е важна стъпка към пълното изпълнение на Енергийната пътна карта, която беше договорена през юни 2022 г. в рамките на диалога, подпомаган от ЕС, и дава възможност за изпълнение на енергийните споразумения от 2013 г. и 2015 г.", се казва в нейната позиция.

"Сключването на този договор означава, че Elektrosever ще започне да доставя електроенергия на четирите общини с преобладаващо сръбско население в Северно Косово. По този начин ще се сложи край на нерегулираната настояща практика", отбеляза тя. /БГНЕС

Категории: