Съветът на ЕС днес ще гласува дали България да стане част от Шенген

Днес Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи ще вземе решение дали България да бъде приета в Шенген.

Гласуването ще стане преди обяд. Очакват се две гласувания - едното ще е за България и Румъния, а другото - за Хърватия, като за нея възражения няма. По всяка вероятност Нидерландия и Австрия ще блокират присъединяването на Румъния и България. Канцлерът на Австрия Карл Нехамер официално съобщи, че правителството му ще преразгледа позицията си чак догодина.

Вотът за България и Румъния е първа точка от заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Веднага след това е предвидено гласуването за Хърватия.

Снощи председателите на четирите най-големи групи в Европейския парламент - Европейската народна партия, Прогресивният алианс на социалистите и демократите, "Обнови Европа" и "Зелените/Европейски свободен алианс" изпратиха писмо до министрите на правосъдието и вътрешните работи, в което настояват днес те да дадат зелена светлина на България, Румъния и Хърватия за пълноправното им членство в Шенген до края на годината, което пък да гарантира отпадането на проверките на вътрешните им граници в началото на 2023 г. /БГНЕС

Тагове: