Съвместна декларация ЕС-НАТО: Трансатлантическото сътрудничество в сигурността - по-важно от всякога

Евроатлантическата сигурност е изправена пред "най-сериозната заплаха от десетилетия насам" поради руската агресия в Украйна, поради което разширяването и задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и НАТО е от решаващо значение, се посочва в Съвместната декларация, подписана днес, на 10 януари, от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг.

В третата съвместна декларация на ЕС и НАТО се подчертава значението на споделените ценности и ангажираността с мира, свободата и просперитета за справяне с общите предизвикателства, най-голямото от които в момента е войната в Украйна и нейните последици за глобалната сигурност и стабилност. В декларацията се изтъква, че руската агресия, която нарушава принципите на международното право и Устава на ООН, е изострила продоволствената и енергийната криза, засягаща огромна част от световното население, предава „European Western Balkans“.

"Осъждаме по възможно най-категоричен начин агресията на Русия. Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Изразяваме пълната си солидарност с Украйна и отново заявяваме непоколебимата си и постоянна подкрепа за нейната независимост, суверенитет и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници. Подкрепяме изцяло изконното право на Украйна на самозащита и на избор на собствената ѝ съдба", се посочва в декларацията.

Друго предизвикателство пред сигурността, посочено в Декларацията, е авторитаризмът, тъй като авторитарните актьори заплашват ценностите и интересите на ЕС и НАТО с политически, икономически, технологични и военни средства. Освен това Декларацията предупреждава за "нарастващо утвърждаване и политика на Китай" като предизвикателство, на което трябва да се отговори в тази епоха, белязана от нарастваща стратегическа конкуренция.

"Продължителните конфликти, нестабилността и неустойчивостта в европейското ни съседство подкопават нашата сигурност и осигуряват благоприятна почва за стратегическите конкуренти, както и за терористичните групировки, да придобиват влияние, да дестабилизират обществата и да представляват заплаха за нашата сигурност", се посочва в декларацията.

Ето защо декларацията призовава за по-нататъшно мобилизиране на политически, икономически или военни инструменти с цел укрепване на европейската сигурност и допринасяне за международния мир и стабилност. Ролите на ЕС и НАТО за постигането на тези цели са описани като "допълващи се, съгласувани и взаимно подсилващи се", като се подчертава и значението на по-силна и по-способна европейска отбрана.

В декларацията се очертават и осезаемите резултати от дългогодишното сътрудничество в областта на сигурността между ЕС и НАТО, по-специално в "противодействието на хибридните и кибернетичните заплахи, оперативното сътрудничество, включително по морските въпроси, военната мобилност, отбранителните способности, отбранителната промишленост и научните изследвания, ученията, борбата с тероризма и изграждането на капацитет на партньорите".

Тъй като заплахите за сигурността и предизвикателствата, пред които са изправени както ЕС, така и НАТО, нарастват и се развиват, в съвместната декларация се подчертава необходимостта от "издигане на партньорството на следващо ниво". Това означава засилване на сътрудничеството в съществуващите области, но също така и разширяване и задълбочаване на това сътрудничество, за да се отговори по подходящ начин на нововъзникващите предизвикателства, като например геостратегическата конкуренция, последиците за сигурността от изменението на климата или манипулирането на чужда информация.

Накрая, в декларацията се подчертава значението на прозрачността и "пълната взаимна откритост". В нея се насърчава "възможно най-пълното участие" на всички държави - членки на ЕС или НАТО.

Преди Брюкселската съвместна декларация от 2023 г. ЕС и НАТО подписаха също така Варшавска съвместна декларация от 2016 г. и Брюкселска съвместна декларация от 2018 г., които значително разшириха обхвата и дълбочината на евроатлантическото сътрудничество в областта на сигурността и надградиха 20-годишното партньорство на ЕС и НАТО, през което те постигнаха безпрецедентен напредък във всички области на сътрудничество. /БГНЕС