С военен ритуал издигнаха Националния трибагреник

Националният трибагреник бе издигнат с военен ритуал на паметника на Незнайния воин, предаде репортер на БГНЕС.

На ритуала присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

„Поздравявам всички българи с празника. Нека не забравяме, че това е празник на всички българи. Не само на хората, живеещи в днешна свободна България, но и на онези, които живеят около нас. Честит празник на българите в България и на българите в Македония”, каза навръх националния ни празник военният министър Красимир Каракачанов.

Освобождението на България не е подарена свобода, заяви вицепремиерът Илияна Йотова по повод националния ни празник 3 март.

"Пет века - националноосвободителни движения, въстания - този народ не се погуби. Отстоя своите ценности. Днес някой да се опитва да каже, че българската свобода е плод на кроежи и политически сметки, или е подарена, защото така е трябвало да бъде в една разпада ща се Османска империя, е един много злополучен опит да се пренаписва историята", заяви Йотова. Според нея българският народ има сили обединен да премине и през днешните предизвикателства, едно от които в пандемията от коронавирус и кризата, която тя предизвиква. Вицепрезидентът коментира и днешните думи на председателя на парламента Цвета Караянчева, според която от COVID-пандемията и ваксините не трябва да се прави политика и всички политици трябва "да си затварят устата" по тази тема.

"Днес един, надявам се последен мандат председател на Народното събрание, си позволи точно от върха на свободата да ни каже, че трябва да си затваряме устата. Няма кой да забрани силата на словото, няма кой да забрани силата на духа. Аз съм убедена, че политици, които мислят така, са политици на българското минало, а не на българското бъдеще", заяви Йотова.

.............................................

Преди ритуала с панихида и молебен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата започна отбелязването на Трети март - денят на Освобождението на България.

На днешния ден Родината ни чества 143 години свобода от османско владичество.

Богослуженията в храма са с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

При спазване на противоепидемичните мерки десетки миряни се стекоха в храма, за да отдадат почит и да се помолят за душите на загиналите за Освобождението на България.

Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. „Народно събрание“. /БГНЕС