С военен ритуал почетоха паметта на загиналите при атентата в Кербала

Навършват се 20 години от терористичния атентат в Кербала, при който загинаха петима български военни. Тяхната памет беше почетена в Карлово с военен ритуал пред Паметника на падналите в борбата срещу световния тероризъм, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.


На събитието освен роднини и приятели на загиналите присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Военният министър заяви, че „ценим нашите военнослужещи и приноса им към международния мир и сигурност“. „Покланяме се дълбоко пред героизма и саможертвата, които дадохме при тези операции“, каза той, подчертавайки, че нашите военни „достойно носят службата“.


Адмирал Ефтимов заяви, че „високо оценявам вашата отговорност и чувство за дълг. Поклон пред семействата и близките на загиналите, които 20 години живеят с болката от липсата им“.

На 27 декември 2003 г. в 11:45 часа българската база в Кербала бе атакувана с камион-бомба. Ръцете на шофьора-атентатор са били завързани за волана, така че машината да не може да спре дори след като военните откриват стрелба. Секунди по-късно следва мощен взрив. Вследствие на атаката загинаха майор Георги Качорин, командир на рота; старши лейтенант Николай Саръев, командир на взвод; и офицерските кандидати Иван Инджов – командир на отделение, Антон Петров – командир на отделение и Свилен Киров – мерач. Всичките те са повишени в звание посмъртно. Други 27 от българските бойци бяха тежко ранени, а базата – сериозно повредена.


Българската армия губи общо 13 военнослужещи по време на участието на България в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. /БГНЕС

Тагове: