С военни ритуали отбелязват 148 години от гибелта на Апостола

Представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната ще проведат военни ритуали за отбелязването на 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в различни населени места.

С поредица от събития и на 19 февруари граждани и гости на родния град на Васил Левски Карлово ще се преклонят пред паметта на Апостола.

Паметникът на Васил Левски във Военна академия „Г.С. Раковски“

На 19 февруари от 09.00 часа в църквата „Света Богородица” ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски” ще се проведе митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.

На 19 февруари от 11.00 ч ще се извършат ритуали по поднасяне на венци в Плевен и в Шумен с участието на военнослужещи от гарнизоните.

От 11.00 ч в Благоевград военнослужещи от Бригадното командване ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола на площад „Васил Левски“ пред неговия паметник.

От 10.00 ч в Белене с участието на военнослужещи от военното формирование 28 880 ще се състои ритуалът по поднасяне на цветя пред паметната плоча на Васил Левски в двора на едноименното училище в града.

От 12.00 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк в Асеновград ще поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в града.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) ще проведат военните ритуали във Варна и в Бургас. От 10.00 ч във Варна ще се състои ритуалът за поднасяне на цветя и поклонение на паметната плоча на Апостола в кв. „Левски“. От 11.00 ч. почетен караул ще участва във военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в морската градина.

От 11.00 ч в гр. Бургас почетен караул от ВМС ще участва в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски, в морската градина на гр. Бургас.

В Пловдив с участието на представителни военни подразделения – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци от 11.00 ч ще се проведе военен ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. Преди това от 10.00 ч ще бъде отслужена панихида в храм „Свети Свети Петър и Павел“. /БГНЕС