С възгласи „победа“ протестиращите от Бобов дол свалиха блокадата на АМ „Струма“

Блокадата на магистрала "Струма" при 59-и километър падна, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


Енергетиците и правителството постигнаха споразумение, което днес беше одобрено от Народното събрание. На митинг синдикалистите от КТ Подкрепа благодариха на протестиращите за продължилите 7 дни протести, през три от които магистралата бе непроходима. Днес до падането на блокадата отново се играха народни хора.

„Това, което се случи тук през последните 6-7 дни, даде резултат. Надяваме се всеки от тези, които се борехме през тези дни, да сме допринесли за развитието на целия регион - Перник, Дупница и Бобов дол. Картата на енергетика, съществувала до сега, ще съществува и в бъдеще“, каза лидерът на КТ Подкрепа в ТЕЦ Бобов дол Ивайло Димитров.

Той благодари на политиците, гласували споразумението между правителството и синдикатите, дали шанс тези райони да не се обезличават, да няма безработица, а висок жизнен стандарт.

„Може да се върнете спокойно по работните си места и да продължите с гаранция за работа“, каза лидерът на КТ Подкрепа в Дупница Йорданка Германова, а протестиращите миньори и енергетици скандираха „победа“.

„Този район без ТЕЦ Бобов дол, без мините нямаше да бъде същия, остават на енергийната карта на България“, добави Димитров.

След митинга започна сгъването на разпънатите на пътното платно шатри, изнасяне на столовете, бюрата и масите, за да бъде пуснат отново след 2 дни и 5 часа трафикът по АМ Струма от пътен възел Дупница-север до гр. Бобошево, блокирано в 11 ч. в понеделник-2-ри октомври.

Трафикът е възстановен в 17.17 ч., съобщиха от АПИ./БГНЕС