Създаден е компютър от водорасли

Учени от университета в Кеймбридж (Великобритания) разказаха за създаването на компютър, задвижван от водорасли. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Energy & Environmental Science.

Специалистите сглобиха система на базата на микропроцесори ARM Cortex M0+ и биоакумулатор на базата на щам от сладководна цианобактерия Synechocystis. Полученият компютър непрекъснато работеше над половин година благодарение на енергията на водораслите.

Учените казаха, че в лабораторни условия батерията от водорасли може да произвежда малко количество енергия. Слабият електрически ток в резултат на фотосинтезата се прехвърля към алуминиев електрод и се използва за захранване на микропроцесора.

„Бяхме впечатлени от това колко добре системата работи за дълъг период от време – мислехме, че ще спре след няколко седмици, но тя продължи да работи“, каза авторът на изследването д-р Паоло Бомбели. Според учения водораслите не се нуждаят от храна, тъй като те сами създават храна в процеса на фотосинтеза. Резултатите от проучването могат да бъдат използвани при създаването на автономни устройства за интелигентни жилища, примерно сензори с различно предназначение. /БГНЕС