Създадоха изкуствена кожа от клетки на пациенти с изгаряния

Учени от Колумбийския университет в САЩ откриха начин за отглеждане на кожа за пациенти, които се нуждаят от трансплантация след изгаряния. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science.

Според експертите вече е възможно да се отглеждат фрагменти от кожа от клетки на пациент и да се принтират с помощта на 3D принтер. В този случай обаче формата на материала е стандартизирана и той трябва да бъде пригоден за всеки отделен човек, който е получил изгаряне. Учените са създали начин за отглеждане на проби от кожа с всякаква форма - индивидуално за всеки пациент.

На първия етап от създаването на пробата учените сканират увредената тъкан с лазер, след което моделират желания фрагмент на компютър. На 3D принтер се създава скелет, върху който се вграждат кожни клетки на пациента. Върху скелето се нанася хранителната среда, необходима за растежа на тъканите.

Целият процес отнема около три седмици. Учените казват, че са тествали този вид кожа върху лабораторни животни и са постигнали успех: "Толкова е лесно, колкото да обуеш панталон на мишка." Накрая авторите отбелязват, че за да се премине към изпитания на метода върху хора, трябва да се провери колко бързо различните фрагменти от кожа ще се приемат без отхвърляне от животните. /БГНЕС