Създадоха коронавирусна ваксина специално за котки

Американски и европейски молекулярни биолози са разработили и тествали първата коронавирусна ваксина, адаптирана за употреба при котки, които се оказва, че също са уязвими към SARS-CoV-2, колкото хората. Резултатите от техните експерименти бяха разкрити в статия в електронната библиотека bioRxiv.

"След две дози от ваксината котките започнаха да развиват антитела срещу коронавируса, които продължиха да присъстват в кръвта им в големи количества по време на експеримента. Интересното е, че нашите наблюдения показват, че ваксината не само предпазва животните от COVID-19, но също така предотвратява предаването на вируса на други индивиди", пишат изследователите.

Коронавирусът SARS-CoV-2, причинителят на болестта COVID-19, може да попадне в тялото не само на хората, но и на много други бозайници. Те, както показват скорошни експерименти на биолози и наблюдения на ветеринарни лекари, включват маймуни, норки, порове и котки, които инфекцията засяга почти толкова силно, колкото хората.

Подобни открития принуждават биолозите активно да изучават какви видове животни могат да се заразят с коронавирус и да го разпространяват както в градски условия, така и в дивата природа. Експерименти и наблюдения от последните месеци показват, че това по принцип е възможно при големи популации домашни котки и порове, както и сред диви виетнамски плъхове.

Имайки предвид подобни съображения, екип от молекулярни биолози, ръководен от Мартин Лангейрейс, научен сътрудник в "MSD Animal Health" в Нидерландия, е разработил първата ваксина срещу коронавирус, адаптирана за използване специално при котки, но и при някои други животни.

Това лекарство, обясняват учените, се основава на друг вирус, венецуелски конски енцефаломиелит (VEEV). Неговият геном е бил модифициран по такъв начин, че този патоген не е загубил способността да навлиза в животинските клетки и да ги принуждава да произвежда вирусни протеини, но е загубил способността да се размножава вътре в тях.

Подобен подход вече е използван многократно за създаване на ветеринарни ваксини за редица други болести по животните, което значително е ускорило разработването на ваксини срещу COVID-19. След като тествали безопасността му при морски свинчета, биолозите започнали експерименти с котки.

След като са закупили няколко десетки котки от специален приют, биолозите инжектирали телата им с ваксина в различни дози и проследили колко добре животните понасят тези инжекции и дали имат имунен отговор. Както се вижда от тези наблюдения, ваксината не е причинила видими отрицателни странични ефекти и е накарала тялото на домашния любимец да произвежда големи количества антитела срещу SARS-CoV-2.

Впоследствие биолозите инжектирали котки с големи дози коронавирус и наблюдавали как имунитетът им реагира на това. Както се оказва, ваксината напълно предпазва животните от инфекция и предотвратява предаването на SARS-CoV-2 между индивиди.

Учените се надяват, че разработената от тях ваксина бързо ще премине всички етапи на проверки и тестове през следващите месеци. Изследователите предполагат, че може да се използва не само за защита на котки, но и на други животни, склонни към инфекция със SARS-CoV-2. /БГНЕС