Създадоха лек като глухарче робот "Фея" за помощ в опрашването на растенията

Тежащ само 1,2 милиграма, новият робот, наречен FAIRY - това е съкращение от Flying Aero-robots based on Light Responsive Materials Assembly - е първият летящ робот, който сме виждали, базиран на меки материали, които реагират на светлина, предава „Стъди Файндс“.

Роботът е вдъхновен от семената на глухарчето и в крайна сметка може да се използва по същия начин: създателите му се надяват, че той може да бъде използван, за да помогне за намаляване на загубата на опрашители (като пчелите), която в момента наблюдаваме в природата.

Светлината може да се използва, за да се издигне FAIRY във въздуха и да се контролира разпространението на косъмчетата му. След това свръхлекият бот се придвижва с помощта на вятъра и потенциално може да бъде разпръснат на големи разстояния, точно както семената, на които е базиран.

"FAIRY може да бъде захранван и управляван от източник на светлина, като например лазерен лъч или светодиод", казва микророботът Хао Зенг от Университета Тампере във Финландия. "Звучи като научна фантастика, но експериментите за доказване на концепцията, включени в нашето изследване, показват, че разработеният от нас робот представлява важна стъпка към реалистични приложения, подходящи за изкуствено опрашване."

Освен че е много лек, конструкцията на робота FAIRY е и много пореста, което му помага да поема въздух. Той също така е в състояние да създаде свой собствен вихров пръстен, точно като семето на глухарчето, което допринася за аеродинамиката и гарантира, че устройството може да се движи на дълги разстояния без допълнителна помощ.

Съществува известно ниво на контрол на вятъра, тъй като формата на летателния апарат може да се регулира според него - малко като платното на кораб. Но това не е нещо, което може да се пилотира директно по същия начин, както например дрон.

Роботът е изработен от четинести нишки, като отделните влакна са с дебелина едва 14 микрона. Свързващите влакна са задвижващи - огъваща се лента, контролирана от светлина, която управлява отварянето и затварянето на робота.

"Превъзхождайки естествените си аналози, това изкуствено семе е оборудвано с мек задвижващ механизъм", казва Зенг. "Задвижващият механизъм е изработен от реагиращ на светлината течнокристален еластомер, който предизвиква действия на отваряне или затваряне на четините при възбуждане с видима светлина."

След като ги тестват във въздушни тунели и под лазерно осветление, Зенг и колегите му си представят милиони такива изкуствени "семена", които носят прашец на вятъра, а светлината се използва за насочването им към дърветата, които трябва да бъдат опрашени. Въпреки това, преди това да се случи, трябва да се свърши още много работа.

Изследователите търсят начини за по-прецизен контрол на мястото, на което се приземяват тези FAIRY ботове, и обмислят как те могат да бъдат направени биоразградими. Предвижда се изследванията по проекта да продължат до август 2026 г., тъй като той е започнал през септември 2021 г.

Семената на глухарчетата са в състояние да изминат десет, а понякога дори сто километра в горещи, сухи и ветровити условия благодарение на гениалната си конструкция, част от която е заимствана тук. Без да са необходими батерии или директен източник на енергия, тези ботове FAIRY биха могли да направят същото.

"Това би имало огромно въздействие върху селското стопанство в световен мащаб, тъй като загубата на опрашители вследствие на глобалното затопляне се превърна в сериозна заплаха за биоразнообразието и производството на храни", казва Зенг. /БГНЕС