Създателят на „Пегас“ е изнасял, спазвайки законите на България

Създателите на скандалния софтуер „Пегас“ NSO Group съобщиха, че те са изнасяли програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър.

„NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите за експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството“, се казва в изявление на компанията, цитирано от британския вестник „Гардиън“.

Кипърският клон на компанията е бил затворен през август миналата година. От самата NSO Group са обяснили това с преструктуриране на бизнеса. Бивши нейни служители от Кипър заявяват, че тя има още една база, която се намира в България.

През май 2019 г. неправителствената организация Access Now е сигнализирала властите в България и Кипър, призовавайки ги да обърнат внимание на износа на компанията поради злоупотребите с технологията на NSO Group.

Световният скандал избухна след разкритието, че хиляди журналисти и политици в цял свят са били шпионирани от правителствата на различния държави, използвайки техните iPhone или телефони с Android. Разследването на „Гардиън“, „Вашингтон пост“, „Монд“ и 16 други медии разкри, че шпионският софтуер на NSO Group „Пегас“ може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът да е наясно.

„Пегас“ може да се инсталира дистанционно, без да е необходимо да се подвежда потребителя да го изтегли и след като е включен, телефонът е ефективно шпиониран. Той може да осигури достъп до приложения като WhatsApp, Telegram и Signal и съобщения, имейли, текстови съобщения, GPS данни и списъка с контакти на телефона. „Пегас“ дава възможност на онези, които извършват наблюдение върху целта, не просто да следят обекта и да разберат с кого разговаря и за какво, но също така да имат достъп до компрометиращи изображения и информация, с които може да бъде изнудван или тормозен.

Потребители на софтуера са били репресивни режими, включително Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Азербайджан.

Правителствата трябва да наложат глобален мораториум на търговията с международен шпионски софтуер или са изправен пред свят, в който нито един мобилен телефон не е в безопасност от държавно-спонсорирани хакери, предупреди пред „Гардиън“ Едуард Сноудън след разкритията за клиентите на NSO Group.

Сноудън, който през 2013 сигнализира за секретните програми за масово наблюдение на Американската национална агенция за сигурност, описа разработчиците на зловреден софтуер с цел печалба като „индустрия, която не трябва да съществува“.

Той сподели, че откритията на консорциума показват как рекламният зловреден софтуер е направил така, че репресивните режими да поставят повече хора под повечето обидни начини на наблюдение.

Някои рекламни зловредни софтуери направили така, че да се изкарва повече печалба от таргетираното наблюдение срещу повече хора. „Ако те могат да правят същото нещо от дистанция, с малко разходи и никакъв риск, те започват да го правят през цялото време, срещу всеки, който представлява дори минимален интерес“, продължи Сноудън.

„Ако не направиш нищо, за да спреш продажбата на тази технология, няма да са просто 50 000 мишени – ще достигнат 50 млн., и ще се случва далеч по-бързо, отколкото всеки от нас очаква“.

Част от проблема се появи от факта, че мобилните телефони на различни хора функционират идентично един на друг, добави той. „Когато говорим за нещо като Айфон, те всички вървят с еди и същи софтуер по света. Така че ако намерят начин да хакнат един Айфон, те са намерили начин да хакнат всичките“, каза Сноудън.

Той каза още, че рекламният зловреден софтуер като „Пегас“ е толкова силен, че обикновените хора не могат да направят нищо, за да го спрат. Запитан относно това дали хората могат да се предпазят, той отвърна: „Какво могат да направят хората, за да се предпазят от атомни оръжия?

„Има определени индустрии, определени сектори, от които няма защита, и точно заради това ние се опитваме да ограничим разпространението на тези технологии. Не позволяваме рекламен пазар в атомни оръжия“.

Той каза, че единственото надеждно решение за заплахата от рекламен зловреден софтуер е международният мораториум за продажбата му.

NSO Group отхвърля „фалшивите твърдения“ относно компанията и нейните клиенти. Компанията добави, че е продавала софтуера само на проучени правителствени клиенти, и че технологията й е помогнала за предотвратяването на тероризъм и сериозни престъпления. Основателят и изпълнителен директор на компанията Шалев Хулио изрази своето притеснение и обеща да разследва информацията. /БГНЕС