Създателят на „Спутник V“ иска задължителна ваксинация

Разработчикът на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ заяви, че Москва трябва да въведе задължителни ваксини, тъй като процентът на ваксинираните остава нисък въпреки рекордните смъртни случаи и кампаниите на властите.

Призивът беше отправен, след като в сряда Русия съобщи за рекордните 1239 смъртни случая от коронавирус за един ден.

Само 34% от населението на страната е напълно ваксинирано, въпреки че „Спутник V“ - първата в света ваксина срещу COVID-19 - е широко достъпна от декември миналата година.

"Ваксинацията трябва да бъде задължителна", заяви Александър Гинцбург, директор на държавния изследователски център "Гамалея", който е разработил „Спутник V“, в интервю за правителствения вестник "Российская газета".

Гинцбург заяви, че пандемията ще бъде овладяна в Русия едва когато "70-75%" от страната е напълно ваксинирана.

"За целта, разбира се, дадената ваксина трябва да бъде включена в националния имунизационен календар", каза той.

Той също така призова децата да бъдат научени, че трябва да се ваксинират.

"Трябва да има плакати, които да казват на хората, че трябва да правят това, така както трябва да си мият ръцете, да си мият зъбите, да казват "здравей" и "довиждане"," е цитиран да казва той.

Гинцбург заяви, че в момента Русия работи по разработването на назална ваксина, която ще "допълни" „Спутник V“.

Той заяви, че Москва провежда и тестове на версия на ваксината "Спутник" за непълнолетни.

Задължителното ваксиниране няма да "противоречи на конституцията", заяви в сряда сенаторът Андрей Клишас, който председателства конституционната комисия в горната камара на руския парламент.

Той заяви, че подобна инициатива би трябвало първо да бъде одобрена от парламента, според агенция РИА Новости.

Министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко заяви, че лекарите, които разубеждават пациентите си да се ваксинират, могат да бъдат изправени пред правни последици на фона на широко разпространените съобщения, че медиците в цялата страна са заели позиция против ваксините.

"Според мен е много неподходящо поведение" на лекарите да се обявяват против ваксинациите, заяви Мурашко, според агенция Интерфакс.

В понеделник властите във втория по големина руски град Санкт Петербург разшириха списъка на хората, подлежащи на задължителна ваксинация. В списъка бяха включени хора над 60 години, хронично болни и служители в транспорта.

Руската статистическа агенция "Росстат" съобщи, че през септември в Русия от коронавирус са починали 44 265 души - почти два пъти повече от официалните данни на правителството - с което общият брой на поразените от вируса според агенцията достига почти 450 000 души, което е най-високият брой в Европа. /БГНЕС