Съживен от учени зомби вирус отпреди 50 000 години се оказва все още опасен

Много често гледаме филми или телевизионни предавания, в които се вижда как човечеството си играе с вируси, само за да разпали апокалипсис, който да доведе до края на света. Наскоро БГНЕС съобщи, че ловецът на вируси Жан-Мишел Клаверие е открил в Арктика вирус на 50 000 години. Това, което разбираме сега обаче, че той го е съживил, за да проучи възможните последици от размразяването на вечната замръзналост.

Според Клаверие той и екипът му са събрали проби от седем различни места в тундрата на Сибир, в които са открили множество проби от "зомби вирус". Докато ги изучавали, те ги тествали, като ги инжектирали в култивирани клетки, изрично насочвайки се към едноклетъчни амеби, за да избегнат опасността от заразяване на хора или животни. Той установил, че тези чудовищни вируси (достатъчно големи, за да се видят под обикновен светлинен микроскоп, за разлика от по-мощния електронен микроскоп) са все още заразни след 5000 десетилетия и представляват много голям потенциален проблем за хората.

"Разглеждаме тези вируси, заразяващи амеби, като заместители на всички други възможни вируси, които могат да се намират във вечната замръзналост", казва Клаверие пред Си Ен Ен. "Виждаме следи от много, много, много други вируси", добави той. "Така че знаем, че те са там. Не знаем със сигурност, че те са все още живи. Но разсъжденията ни са, че ако вирусите на амебата са все още живи, няма причина другите вируси да не са все още живи и способни да заразяват собствените си гостоприемници."

Въпреки че това може да звучи като версия на "Аз съм легенда" на Уил Смит или "Живите мъртви", преведена в реални сценарии, то може би вече се е случило и следователно е нещо, върху което трябва да се съсредоточим при изучаването, за да се опитаме да избегнем. През 2016 г. в Сибир избухна епидемия от антракс, която зарази десетки хора и над 2600 северни елена през късните летни месеци. Въпреки че епидемията уби 88% (над 2300) от северните елени, беше установено, че размразяването на сибирската вечна замръзналост в Русия през по-топлите от обичайното месеци е довело до освобождаването на стари спори на Bacillus anthracis в атмосферата, подобно на опасенията, които може да предизвика "зомби вирус".

Това не е единственото доказателство, с което учените разполагат за вируси, спящи в замръзналата почва под повърхността, като на полуостров Сюард в Аляска беше открита жена, замръзнала във вечните ледове, която съдържала геномен материал от грипния щам, отговорен за епидемията през 1918 г. През 2012 г. учените също така твърдят, че 300-годишна мумия притежава генетични материали за дребна шарка, чието освобождаване би могло да бъде опустошително без ваксина.

И така, защо е важно изследването на Жан-Мишел Клаверие? Просто казано, знаейки какво се крие във вечната замръзналост, те могат да извършат необходимата работа, за да подготвят ваксини за случаите, когато вечната замръзналост се размрази и тези "зомби вируси" бъдат освободени. Представете си свят, в който разполагаме с ваксина срещу COVID-19 преди март 2020 г. и хората вече са били ваксинирани преди избухването на епидемията.

Холивуд ни е настроил да се страхуваме от възможността за апокалиптични епидемии от вируси, които биха могли да предизвикат зомби-света, изобразен в сериали като „The Last of Us“. Това може да накара хората, които прочетат написаното тук, да реагират на нож срещу това, че учените се заиграват с отдавна спящи вируси, които биха могли да предизвикат хаос сред населението. Въпреки че може да е малко плашещо да ги видите да изучават тези опасни вируси, знайте, че това не е от скука или любопитство, а по-скоро превантивна мярка срещу последиците от глобалното затопляне. /БГНЕС